A kormány ukrán gyermekek újabb százainak biztosít üdülést Magyarországon

Magyar állami támogatásból idén ismét Magyarországon nyaralhat kísérőkkel együtt hétszáz olyan ukrán gyermek, akiknek édesapjuk meghalt vagy megsebesült a Donyec-medencei fegyveres konfliktusban - jelentette be pénteken Kijevben Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár Natalija Fedorovics ukrán szociálpolitikai miniszterrel tartott sajtótájékoztatón.

A tájékoztatón elhangzott, hogy Budapest az idei évben újabb 20 ukrán katona rehabilitációját vállalja magyarországi egészségügyi intézményekben. Az államtitkár elmondta, hogy Magyarország további humanitárius segélyszállítmányokat is tervez küldeni Ukrajnának. “A magyar kormány az elmúlt években magyarországi karitatív szervezettekkel együttműködve 200 tonna segélyt, ezen belül orvosi eszközöket, gyógyszert, valamint tartós élelmiszereket szállított Ukrajnába – emlékeztetett. Közölte, hogy az ukrán miniszterhelyettessel megállapodtak abban, hogy mint eddig, most is kap Budapest egy listát Kijevtől arról, mire van leginkább szüksége Ukrajnának. Újabb gyűjtést rendeznek Magyarországon, és remélhetőleg az ősszel, legkésőbb a tél elejéig megérkezik az újabb segélyszállítmány Ukrajnának. Az MTI kérdésére válaszolva Fedorovics elmondta, hogy elsősorban gyógyszerekre és orvosi eszközökre lenne szüksége az országnak.

A Velencei-tónál üdülő, a kelet-ukrajnai konfliktusövezetből érkező gyerekek a Velencei-tavi Vízi Sportiskola (VVSI) sportszálló területén, Agárdon (MTI Fotó: Marjai János)

A Velencei-tónál üdülő, a kelet-ukrajnai konfliktusövezetből érkező gyerekek a Velencei-tavi Vízi Sportiskola (VVSI) sportszálló területén, Agárdon (MTI Fotó: Marjai János)

Soltész Miklós megköszönte az ukrán karitatív szervezeteknek és önkénteseknek, hogy aktívan segítettek az elmúlt években a kelet-ukrajnai fronton harcoló katonák gyermekeinek magyarországi üdültetésében. Emlékeztetett arra, hogy az elmúlt két évben ezzel az összefogással Magyarországon csaknem 1300 gyermek, fiatal, illetve kísérőik magyarországi pihenését sikerült a kormányzatnak támogatnia. Az MTI-nek részletezve elmondta, hogy idén a Velencei-tónál nyaralhatnak az ukrán gyerekek egy hétig 40-60 fős turnusokban, valamint a tervek szerint a korábbiakhoz hasonlóan egy napot budapesti kirándulással töltenek.

Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára (MTI Fotó: Bodnár Boglárka)

Soltész az ukrajnai magyar közösség helyzetére kitérve kijelentette: Budapest tisztában van azzal, hogy az oktatást, a nyelvhasználatot és a kettős állampolgárság intézményét érintő tervezett törvénymódosításokkal Kijev nem a magyar nemzeti kisebbség jelenlegi szerzett jogait akarja csorbítani. Teljességgel természetesnek nevezte, hogy ha két nemzet jó kapcsolatokat ápol, abban a nemzetiségi kisebbségek fontos szerepet töltenek be. “Ezért természetes, hogy Ukrajna a törvényi módosításokkal nem a magyar kisebbség ellenében dolgozik” – fogalmazott. “Biztosak vagyunk abban, hogy (az említett törvénymódosításokat illetően) olyan megoldás születik, amely a két nemzet közötti jó kapcsolatot tovább erősíti” – jelentette ki Soltész Miklós. Biztosította az ukrán felet afelől, hogy  Ukrajna számíthat a magyar kormányra. “Talán igaz az a mondás itt, Ukrajnában is, hogy a barátok a bajban ismerszenek meg igazán” – fűzte hozzá.

Az államtitkár tájékoztatott arról, hogy idén nyárra magyarországi látogatásra hívta meg Fedorovicsot, amit a miniszterhelyettes elfogadott. A látogatás alatt – mint mondta – egyrészt a gyermekek táboroztatását kívánják neki megmutatni, másrészt átadni Magyarország tapasztalatait az ukrán kormány képviselőjének a szociális, segélyezési, illetve nyugdíjrendszer átalakításáról, valamint a sérülten született gyermekek fejlesztéséről.