Utcai lövöldözés volt Párizs központjában

Egy rendőr és a támadója meghalt, két egyenruhás súlyosan megsérült. Terrortámadás történt, amelyet az Iszlám Állam vállalta a felelősséget.

A súlyos incidens 21 óra körül történt a francia főváros egyik kiemelt pontján, a Champs-Élysées sugárúton, a Diadalív közelében, három nappal a francia elnökválasztás első fordulója előtt, ami miatt az országban továbbra is fokozott biztonsági intézkedések vannak érvényben.

A környéket lezárták. Az autósokat felszólították, hogy kerüljék el a Diadalív környékét, és engedelmeskedjenek a rendőrök utasításainak. Egy közeli étterem vezetője az AFP francia hírügynökségnek azt mondta: rövid lövöldözést halott, de sok lövés dördült, a vendégeket pedig az alagsorba menekítették.

Az AP hírügynökségnek Johanna Primevert, a rendőrség szóvivője azt mondta: a támadó a Franklin Roosevelt metrómegállónál szolgálatot teljesítő rendőröket vette célba. Pierre-Henry Brandet, a belügyminisztérium szóvivője arról tájékoztatta a BFM TV hírtelevíziót, hogy az elkövető kiszállt egy autóból, és tüzet nyitott egy rendőrbuszra. Itt ölte meg az egyik rendőrt. Ezt követően futva próbált menekülni, és több rendőrre is rálőtt, két másik egyenruhást megsebesített, de végül a rendfenntartó erők végeztek vele.

Az egyik sebesült rendőr később belehalt sérüléseibe. Brandet is azt mondta, hogy a támadó célpontjai kifejezetten a rendőrök voltak. Aláhúzta ugyanakkor, hogy a támadás körülményeit még nem sikerült megállapítani. Az ügyben a terrorellenes ügyészség indított vizsgálatot, az elkövető lakását pedig már csütörtök este átkutatták a hatóságok. Rendőrségi források szerint a lövöldöző nem volt ismeretlen a hatóságok előtt.

A főváros központja fölött helikopter kering alacsonyan, mert valószínűleg üldözés folyik – írta a Reuters brit hírügynökség tudósítója.