Ujjlenyomat-olvasós kártyát mutatott be a Mastercard

Az új megoldás a chip technológiát ötvözi az ujjlenyomattal: a kártyabirtokosok talán minden eddiginél kényelmesebben tudják igazolni személyazonosságukat.

A technológiát először Dél-Afrikában tesztelték. Két különálló teszt futott, az egyik egy vezető szupermarketnél – a Pick n Pay-nél, a másik az Absa Banknál, a Barclays Africa egyik leányvállalatánál.

ujjlenyomat-olvasos bankkartya

Az új kártya a mobilfizetéseknél ma is alkalmazott ujjlenyomat leolvasó technológián alapszik, mely világszerte használható az EMV típusú termináloknál.

Így működik

A kártyabirtokosnak regisztrálnia kell a saját pénzintézeténél, ahol az ujjlenyomatát a regisztráció során titkosított digitális sablonná konvertálják, melyet a kártyán tárolnak. Ezt követően a kártya a világ bármely EMV típusú termináljánál használható lesz.

Bolti vásárlás esetében a biometrikus kártya ugyanúgy működik, mint bármelyik chipes kártya. A kártyabirtokos egyszerűen behelyezi a kártyát a terminálba, ujját pedig a beépített érzékelőre teszi.

Az ujjlenyomatot a kártyán található sablon alapján ellenőrzik – amennyiben azok egyeznek, a fizetési tranzakció megvalósul, a kártyabirtokosnak ki sem kell adnia a kártyát a kezéből.

Előnyös lehet

Egy pénzügyi tranzakció biometrikus hitelesítése – ebben az esetben ujjlenyomat alapján – egyedülálló módon igazolja, hogy a kártyás fizetést a plasztik jogos használója vette igénybe.

A kártyakibocsátóknak is előnyös, hogy a technológia plusz segítséget jelent a csalások észlelésében és megelőzésében. A kártya következő változatai egyérintésesek lesznek, hogy még egyszerűbb dolgunk legyen.