'56-os emlékművet avattak Varsóban

Varsóban felavatták szerdán az 1956-os magyar forradalmat és a lengyelek szolidaritását jelképező emlékművet, az ünnepségen részt vett Kövér László, az Országgyűlés elnöke, valamint Marek Kuchcinski, a lengyel szejm elnöke.

A varsói magyar nagykövetség épületével szemközti oldalon felállított emlékmű avatási ünnepségén Kövér László felidézte: ugyanezen a helyen 1986-ban, a magyar forradalom 30. évfordulóján, a lengyel Szolidaritás mozgalom radikális szárnya, a Harcoló Szolidaritás aktivistái egy transzparenst feszítettek ki “Wegry 1956. Pamietamy”(Magyarország 1956 Emlékezünk) felirattal.

Varsó, 2017. április 19. Kövér László, az Országgyűlés elnöke (j) és Marek Kuchcinski, a lengyel parlamenti alsóház, a szejm elnöke az 1956-os magyar forradalmat és a lengyelek szolidaritását jelképező emlékmű avatási ünnepségén a varsói magyar nagykövetség épületénél 2017. április 18-án. Kövér László kétnapos látogatáson tartózkodik Lengyelországban. (MTI/EPA/Leszek Szymanski)

Kövér László, az Országgyűlés elnöke (j) és Marek Kuchcinski, a lengyel parlamenti alsóház, a szejm elnöke az 1956-os magyar forradalmat és a lengyelek szolidaritását jelképező emlékmű avatási ünnepségén a varsói magyar nagykövetség épületénél 2017. április 18-án. Kövér László kétnapos látogatáson tartózkodik Lengyelországban. (MTI/EPA/Leszek Szymanski)

Aznap a vérbe fojtott magyar forradalomra emlékeztető plakátot ragasztottak ki a varsói Magyar Kulturális Intézet kirakatára is, és hasonló tartalmú röplapok ezreit szórták szét több lengyel nagyvárosban – emlékeztetett az Országgyűlés elnöke.

Úgy értékelte: az 1986-os lengyel kiállás túlmutatott 1956-on, általánosabb érvényű üzenete az volt, hogy “nem üres szólam a magyar-lengyel barátság és a két nemzet sorsközösségének eszméje”.