Nagyon sokan meghaltak 72 óra alatt a Földközi-tengeren

Rekordmennyiségű migráns kelt át a Földközi-tengeren a hétvégén: péntek óta közel négyezren. Az önkéntes civil szervezetek már Líbia partjaihoz közel járőröznek a mentőhajóikkal, ezért az embercsempészek egyre gyengébb és sérülékenyebb csónakokon küldik ki az embereket a tengerre, emiatt viszont nagyon sokan belefulladnak a vízbe.

Nap mint nap migránsok százait szállítja Európába ez a hajó, amelyet egy nemzetközi civil szervezet működtet. Vasárnap reggel azonban olyan sok bevándorlót találtak a tengeren hánykolódva, hogy a hajó teljesen megtelt, ezért a civil szervezet közel ezer embert hagyott sorsára. A fedélzeten volt a brit Reuters hírügynökség riportere is: azt mondta, csak vasárnap legalább húszan fulladtak a tengerbe.

Egy túlélő migráns elmondása szerint egy 120 fős csoportból közel százan a tengerbe vesztek: ”Olaszországba akartam menni, de Isten nem engedte. 120-an indultunk útnak de csak 22-en éltük túl, 98-an megfulladtak. A partiőrségnek hála mi megmenekültünk” – mondta ez a túlélő.

Rengeteg kritika éri a nem kormányzati szervezetek, az úgynevezett NGO-k Földközi-tengeri működését. Az Európai Unió határvédelmi ügynöksége, a Frontex szerint a civil szervezetek mentőhajói taxiként szállítják a migránsokat Afrikából Európába, és ezzel arra bátorítják őket, hogy minél többen nekivágjanak a veszélyes és illegális tengeri átkelésnek.

Olaszországban már ügyészségi eljárást is indítottak a civil szervezetek ellen: a gyanú szerint ugyanis az embercsempészek ezeket is felhasználják ahhoz, hogy minél több migráns juthasson Európába.

Az idei év első három hónapjában több mint 24 ezer migráns kelt át a Földközi-tengeren Líbiából Olaszországba, ez 30 százalékkal több, mint tavaly ilyenkor. Sőt, szakértők szerint a nyár közeledtével számuk még tovább fog növekedni. Jelenleg is közel egymillió, többségében afrikai származású migráns vesztegel Líbia partjainál arra várva, hogy valahogy átjusson Európába.