Oroszország bojkottálja az Eurovíziót

Egyelőre úgy tűnik, nincs megoldás az orosz-ukrán eurovíziós vitában. Kijev már korábban bejelentette, hogy nem engedi elindulni az orosz versenyzőt, mert az engedély nélkül utazott a Krímbe. Bár az Európai Műsorszolgáltatók Szövetsége több javaslatot is tett a helyzet rendezésére, Oroszország úgy döntött, ilyen körülmények között nem indulnak a megmérettetésen.

Az eurovíziós döntő kijevi helyszínén javában folynak az előkészületek: már a színpadot és a kameraállványokat építik – az ukránok egy jól szervezett, látványos showt terveznek, ám úgy tűnik, nem lesz teljes a mezőny.

A orosz-ukrán vita a Krím hovatartozásáról a dalfesztivált is beárnyékolja, Ukrajna ugyanis úgy döntött, hogy az orosz induló, Julia Szamojlova három évig nem léphet be az ország területére, vagyis a dalversenyen sem lehet ott. Az énekesnő még 2014-ben látogatott a Krím-félszigetre – az ukránok szerint illegálisan. Az orosz induló azt mondja, dolgozik tovább: „a saját példámmal szeretnék példát mutatni mindazoknak, akiket megfosztottak életük nagy álmától. Ne adják fel a küzdelmet és folytassák a harcot, a pályafutásukat” – mondta Julia Szamojlova.

Az Európai Műsorszolgáltatók Szövetsége, az EBU felszólította Ukrajnát, hogy változtassa meg döntését, az ukrán állami televíziót pedig azzal fenyegette meg, hogy a jövő évtől nem indulhat a versenyen: „szívesen látjuk Kijevben mind a 43 induló ország résztvevőjét, így természetesen az orosz indulót is, de minden énekesnek tiszteletben kell tartania az ukrán törvényeket; Ukrajna ezen a téren nem változtat álláspontján” – reagált Vjacseszláv Kirilenko, ukrán miniszterelnök-helyettes.

Az orosz állami csatorna ezért úgy döntött, ha énekese nem indulhat, akkor az idén nem is közvetíti az Eurovíziós Dalversenyt Kijevből. Az EBU közben két javaslattal is előállt: az egyik, hogy Julia Szamojlova énekeljen Moszkvában, amit Kijevben nagy kivetítőkön lehetne követni; a másik, hogy új indulót találnának az oroszok – az érintett ország mindkettőt elutasítja.

„Az EBU által felajánlott két megoldás egyike sem elfogadható számunkra. A Dalfesztivál szabályzata szerint az orosz indulónak is a helyszínen, a színpadon kell énekelnie élőben. Nem küldünk más énekest sem: az orosz zsűri Juliát választotta ki , ő az orosz induló és kész” – mondta Jurij Akszjuta, az orosz állami televízió zenei producere.

Az ukránok ennek ellenére 10-12 ezer nézővel számolnak a május 13-ai döntő helyszínen és több tízmillió nézővel a képernyők mögött – Magyarországot Pápai Joci Origó számával képviseli majd Kijevben.