Hidvéghi: A szabadságért életüket áldozó emberek emlékét mocskolták be

Festékkel és vízbombákkal dobálták meg tegnap éjjel a Terror Házát. Egy kisebb csoport tüntető azután vonult az Andrássy úton található épülethez, miután kiderült, hogy a bíróság közmunkára kötelezte Gulyás Márton és Varga Gergő politikai aktivistákat, akik hétfőn a Sándor-palota épületét dobálták meg festékes flakonokkal. Az MSZP szerint a festékdobáló fiatalok a véleményüket fejezték ki a szólásszabadság jegyében. A Fidesz szerint viszont semmi nem indokolhatja, hogy a szabadságért életüket áldozó emberek emlékét így bemocskolja valaki.

Az egyik tüntető csütörtök este festéke üveggel dobálta meg a Terror Házát. Háromszor vágta a falhoz az üveget. Már a negyedik dobáshoz készült, amikor megérkeztek a rendőrök és igazoltatták.

A férfi azt mondta: nem tartja igazságosnak, hogy Gulyás Márton és Varga Gergő 300 illetve 200 óra közmunkát kaptak, amiért hétfőn festékkel megdobálták a Sándor-palotát. Hozzátette, azt akarja tesztelni, hogy egy másik bíróság milyen ítéletet hoz majd az ügyében.

Néhány órával azután, hogy a Budai Központi Kerületi Bíróság gyorsított eljárásban közérdekű munka büntetéssel sújtotta azt a két politikai aktivistát, néhány tüntető az Oktogonhoz, majd onnan a Terror Házához vonult.

Később többen vízibombákat dobáltak a Terror Házához.

Az MSZP szerint azok a fiatalok, akik festéket dobtak az elnyomó hatalmat jelképező épületekre, véleményüket fejezték ki a szólásszabadság jegyében.

A Fidesz viszont mélyen elítéli a dobálást. A párt kommunikációs igazgatója azt mondta: semmi nem indokolhatja, hogy a szabadságért életüket áldozó emberek emlékét így bemocskolja valaki.

Megdöbbenéssel értesültünk és mélyen elítéljük ezt a cselekedetet – mondta Hidvéghi Balázs.  A Terror Házánál a Hősök fala a szabadságért életüket áldozó embereknek állít emléket és semmi sem indokolhatja azt, hogy egy ilyen emlékművet megrongáljanak, meggyalázzanak, bemocskoljanak. Ez vandalizmus, ez egy öncélú botránykeltés – tette hozzá a Fidesz kommunikációs igazgatója.

A csütörtök esti incidens után a festékes flakonokat dobáló tüntető ellen eljárás indult.