Háziállataikkal együtt várják a családokat a Cirkusz elé

Nagyszombaton minden háziállat tulajdonos bemutathatja saját trükkjeit a nagyközönség számára a Fővárosi Nagycirkusz épülete előtt. Az épületben pedig már javában mennek az új produkciók, melyhez a jeget a jégkorong válogatottjai tesztelték.

A Cirkuszi világnap alkalmából nagyszombaton,  a Főváros Nagycirkusz a családokat kedvenceikkel együtt  – kutyussal, cicával, hörcsöggel, tengerimalaccal, madárral vagy bármilyen más háziállattal – várja a Cirkusz épülete elé, ahol a szabadban felállított porondokon lehet majd bemutatni apró trükköket.

A Casselly család elefántprodukciója Az Univerzum fényei című esti előadás beharangozójaként megrendezett cirkuszparádén a Fővárosi Nagycirkusz előtt. MTI Fotó: Soós Lajos

MTI Fotó: Soós Lajos

A programon valamennyi résztvevőt ajándékkal jutalmaznak, a legjobbakat pedig meginvitálják a Fővárosi Nagycirkusz manézsába is.

Több utazó cirkusz is csatlakozott a kezdeményezéshez, így a gazdik és kedvenceik akár vidéken is bemutathatják produkcióikat: Aréna Cirkusz (Székesfehérvár), Circus America (Tiszaújváros), Eötvös Cirkusz (Szeged), Exit Cirkusz (Kaposvár), Hungária Nagycirkusz (Zalaegerszeg), Magyar Klasszikus Nagycirkusz (Tapolca), Magyar Nemzeti Cirkusz (Debrecen), Mr. Gerald Show (Szentendre), Utazó Budapest Nagycirkusz (Previzda – Szlovákia).

Nyárban tél

Tavaly nyáron még vízzel árasztották el a Fővárosi Nagycirkusz porondját, idén viszont jeget varázsolnak a nyárba. A hamarosan felépülő új cirkuszművészeti központ tervezése és előkészítése folyamatába jól illeszkedik, hogy minden – korábban már kipróbált vagy kipróbálatlan – technikát megvizsgálnak, kipróbálnak, szükséges-e, beépíthető-e az új, modern épület manézsába.

Korábban is volt már jégrevü a Fővárosi Nagycirkuszban – legutóbb 2005-ben –, akkor azonban nem saját tulajdonú jégpáncélt építettek a manézsba, hanem bérelték a technikát.

Az intézmény most próbálkozik először jégépítéssel. „Meg kell ismernünk a technológiát, a működtetés nehézségeit, valamint a folyamatok kezelését, hogy az új cirkuszművészeti központban a lehető legalkalmasabb berendezéseket alkalmazzuk a jég előállításához és kezeléséhez. Jelenleg megszerzett tapasztalataink segítségével könnyebben tudjuk leküzdeni a nehézségeket az üzemeltetés során. Ezt tettük tavaly a vízi cirkusz műszaki rendszerének felderítésével, s ez a célunk most a jéggel kapcsolatban.” – mondta el Fekete Péter, a Fővárosi Nagycirkusz igazgatója.

Forrás: Fővárosi Nagycirkusz

Forrás: Fővárosi Nagycirkusz

A Cirkuszi szomszédolás sikere után – melynek kapcsán 10 közép-európai ország döntött a Közép-európai Cirkuszművészeti Egyesület létrehozásáról, most egy régi-új technikát próbál ki a cirkusz. Már épül a jég, a forró nyárban jégre teszik a nézőket a Fővárosi Nagycirkuszban, s a húsvéti ünnepeket és Cirkuszi világnapot már ezzel a programmal ünneplik az artistaművészek.

Az új produkciók bemutatója előtt a manézsban levő jeget a magyar jégkorong válogatott játékosai tesztelték.