Nógrádi: Kőkemény lépéseket kell felvállalni

Mivel egész térségek vannak veszélynek kitéve, ezért kőkemény lépéseket kell felvállalni, még akkor is, ha azokkal a lakosság egy része nem szimpatizál – jelentette ki Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

Nógrádi György a stockholmi terrortámadásról elmondta: a svéd rendőrség figyelt a merénylőre, ahogyan figyelt sok ezer másik emberre is. Ennyi embert azonban folyamatosan követni lehetetlen. A támadóról tudták, hogy szimpatizál az Iszlám Állammal, figyelemmel kíséri a terrorszervezet videóit és egyetért céljaikkal. A merénylet előtt azonban ez nem volt ilyen egyértelmű – emelte ki.

Nógrádi György

Mindezzel kapcsolatban fontos hangsúlyozni – folytatta, hogy eddig a svéd politika integrációpárti volt, ugyanis a svédek nem voltak hajlandók elfogadni azt, hogy a harmadik világból érkező emberek integrálása “szinte lehetetlen”. Azonban aki most bejött, annak nem lehet tudni a nevét, a foglalkozását vagy az életkorát – mutatott rá.

Választ kell adni 

Szerinte a svédeknek és a norvégoknak egyaránt át kell gondolniuk a migráns politikájukat. A helyzet világszerte is romlik, erre mihamarabbi választ kell adni – hangsúlyozta.

Nógrádi György úgy vélte, a stratégiai áttöréshez arra van szükség, hogy az EU vezetői ki merjék mondani, a schengeni határok védelme most Európa védelme, hogy a gazdasági migránst minden szimpátia ellenére vissza kell küldeni, ezt eddig az európai politika nem vállalta fel. A németeknél minden (így ez a téma is) alá van rendelve a választási harcnak – tette hozzá.

Nincsenek felkészülve 

Bár vannak már olyan falak, amelyeken a legkeményebb kamion sem megy át, de ilyet nem lehet felhúzni minden nagyváros összes utcájára. Így elvileg tudunk védekezni a gázolásos terrortámadások ellen, de a gyakorlatban nem lehet megoldani így – magyarázta.

Sajnos az egyéni merényletekre nincs felkészülve sem a védelmi rendszer, sem a lakosság. Az elmúlt időszak terrorcselekményei azt mutatják, hogy papíron tökéletes a védelmünk, a valóságban nem – hangoztatta.

Mivel egész térségek vannak veszélynek kitéve, ezért kőkemény lépéseket kell felvállalni, még akkor is, ha azokkal a lakosság egy része nem szimpatizál – húzta alá a biztonságpolitikai szakértő.