Legalább 13 ember meghalt egy szomáliai merényletben

Legalább 13-an meghaltak és sokan megsebesültek az al-Shabaab helyi terrorszervezet által egy katonai bázis ellen intézett öngyilkos merényletben Mogadishuban - közölte hétfőn a szomáliai kormány.

Számos szemtanú beszámolója szerint egy katonai egyenruhát viselő férfi a főváros nyugati részén található Wadajir kerületének táborában felrobbantotta magát.

Abdirashid Abdullahi Mohamed, a szomáliai védelmi miniszter megerősítette, hogy terrortámadás történt. Az al-Shabaab vállalta magára a merénylet elkövetését, amelyben – a szervezet állítása szerint – több mint 25 embert öltek meg.

A szomáliai hadsereg új főparancsnokát és több vezető katonai tisztségviselőt célba vevő vasárnapi pokolgépes merényletért is a szervezet vállalta a felelősséget. A főparancsnok a robbantást sértetlenül megúszta, viszont egy éppen arra haladó minibusz valamennyi utasa és több katona, összesen legalább 13 ember meghalt.

Szomáliában az államfő múlt csütörtökön hadiállapotot hirdetett ki. Mohamed Abdullahi Mohamed a hadiállapottal párhuzamosan amnesztiát is hirdetett a terrorszervezet azon tagjai számára, akik 60 napon belül leteszik a fegyvert.

A dzsihadisták rendszeresen követnek el merényleteket polgári és katonai célpontok ellen. Múlt csütörtökön egy kisbusz volt a célpontja egy újabb, ez esetben a déli, Alsó-Shabelle körzetben elkövetett merényletnek. Ez utóbbi támadásban mintegy húsz utas – jórészt nő, valamint öt gyermek – halt meg. Múlt szerdán pedig a fővárosban, Mogadishuban robbantottak pokolgépet egy étterem közelében, és megöltek hét embert.

Az iszlamista csoport célja, hogy kiűzze az Afrikai Unió békefenntartóit az országból, megdöntse a Nyugat támogatását élvező mogadishui kormányt, és Szomáliát a saría (iszlám törvénykezés) radikális értelmezésén alapuló állammá alakítsa át.