Húsvéti bárányok örökbefogadásával kampányol Silvio Berlusconi

Húsvéti bárányok "életét mentette meg" Silvio Berlusconi volt olasz miniszterelnök, amikor csatlakozott ahhoz a vegetáriánus kampányhoz, amelynek tagjai juhokat fogadnak örökbe, hogy ne legyen belőlük étel a húsvéti asztalon.

Berlusconi öt bárányt “fogadott örökbe”, magára haragítva az olasz húsipart. Az olasz állatvédő liga videója, melyen a politikus ölelgeti, csókolgatja, cumisüvegből eteti a kis állatokat, hatalmas népszerűségre tett szert a hétvégén a közösségi oldalakon.

A nyolcvanéves ex-kormányfőt birtokán filmezték le a kampány plakátja előtt, amelynek felirata arra szólít fel, hogy “védd az életet, válaszd a vegetáriánus húsvétot”. A videón olvasható továbbá: “légy olyan, mint ő, aki öt bárányt mentett meg az ünnepi mészárlástól”.

Berlusconit 2013-ban zárták ki a szenátusból, mert adócsalás miatt jogerősen négy év börtönbüntetésre ítélték, ám életkora miatt nem kellett bevonulnia. Pártja, a Forza Italia így is a harmadik-negyedik a népszerűségi rangsorban.

Az olaszok hagyományosan bárány- vagy kecskehúst esznek húsvétvasárnap, ám a gazdasági visszaesés és az egyre sikeresebb vegetáriánus kampányok miatt a húsfogyasztás jelentősen csökkent az utóbbi öt évben. Az Assocarni, az olasz húsiparosok lobbyszervezete tiltakozott a médiamágnás reklámszereplése ellen és arra szólította fel a hirdetőket, hogy bojkottálják a Berlusconi tulajdonában lévő tévécsatornákat.

Számos lap megírta tavaly, hogy Berlusconi vegetáriánus lett. A híresztelésekre a milliárdos közleményben válaszolt, amelyben nem erősítette meg, de nem is cáfolta az értesülést.