Erdélyi magyaroknak üzent a Dalai Láma képviselője

Ahogyan a romániai magyarok, úgy a tibetiek is másodrendű állampolgároknak érzik magukat az országukban – mondta a Dalai Láma hivatalos európai uniós képviselője Kolozsváron.

„A ti népetekben is él még az az emlék, amikor a határokat átrajzolták a fejetek fölött, és ti is átélitek azt, amikor az ember kultúráját, hagyományait, a teljes életét és identitását a nemzeti hovatartozás égisze alá préselik, amikor nem használhatjátok szabadon szimbólumaitokat” – így vont párhuzamot a tibeti nép és az erdélyi magyarság helyzete kapcsán Tashi Phuntsok Kolozsváron.

puntsok

A  XIV. Dalai Láma hivatalos európai uniós képviselője, a brüsszeli Tibet-iroda vezetője Sógor Csaba, RMDSZ-es európai parlamenti képviselő meghívására első alkalommal érkezett munkalátogatásra Erdélybe, melynek részeként április 7-én, péntek délelőtt a Mikó Imre Szakkollégium által szervezett szakmai napokon a tibeti emberi jogi helyzetről tartott előadást – tudósít az RMDSZ hírlevele alapján a Főtér.ro. Tashi Phuntsok és Sógor Csaba megnyitotta a helyszínen a Dalai Láma életét és munkásságát bemutató kiállítást is.

„Egyetlen alkotmánynak sincs értelme olyan alapvető emberi jogok nélkül, mint a gyülekezési jog szabad gyakorlása vagy a magántulajdonhoz való jog. Ma Tibetben egy embert ok nélkül helyezhetnek vád alá. Ahogyan a romániai magyarok, úgy a tibetiek is másodrendű állampolgároknak érzik magukat az országukban, viszont tudjuk, hogy erősek és megkerülhetetlenek vagyunk” – fogalmazott Tashi Phuntsok, aki Kőrösi Csoma Sándort példáját is felidézte.

A Dalai Láma képviselője azt mondta, a méltóságunkat csakis az emberi jogok betartásával őrizhetjük meg, igaz ez a tibetiekre és a romániai magyarokra is – áll a hírlevélben.

Sógor Csaba arról beszélt, nagyon fontos az erdélyi magyar kisebbség számára a tibeti közösséggel való szimpátia, a tibetiek – akikre az egész világ figyel – példaértékűen, békésen, a párbeszéd útján küzdenek az emberi jogokért, kultúrájuk, értékeik megőrzéséért.

Tashi Phuntsok a kolozsvári előadását követően Székelyföldre utazott, szombaton részt vesz a Kőrösi Csoma Napok rendezvényein, Csomakőrösön, valamint Kovásznán is.