Az FBI újra átvilágítja a terrorizmussal összefüggő bejelentéseket

Az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) újra górcső alá veszi az elmúlt három évben kapott több ezer, terrorizmussal összefüggő bejelentést, hogy megbizonyosodjon arról, megfelelően ellenőrizték-e őket - jelentette hétfőn az Associated Press.

Az amerikai hírügynökség tudomása szerint a felülvizsgálatot azután rendelték el, hogy kiderült, több esetben olyan emberek követtek el támadásokat, akik már korábban az FBI látókörébe kerültek, és később vádat is emeltek ellenük erőszakos bűncselekmények miatt.

Ilyen volt az orlandói tömeggyilkosság egy melegbárban tavaly nyáron, a rasszista támadás pár hete New York utcáin, amikor egy volt katona karddal végzett egy fekete férfival, és a floridai Fort Lauderdale repülőterén lövöldöző férfi is került már korábban a hatóságok látókörébe, de az FBI minden ilyen esetben hónapokkal vagy évekkel a gyilkosságok előtt úgy döntött, hogy nincs szükség a későbbi elkövetők folyamatos megfigyelésére.

Az új vizsgálattal az FBI tulajdonképpen azt ismeri el, hogy komoly próbatételt jelent a hatóság számára, hogy kiszűrjék az évente beérkező több tízezer bejelentés alapján azokat az embereket , akik később valós fenyegetést jelenthetnek – írta az AP.