Novák Katalin: az erős családokon keresztül erősödik Magyarország

A Corvinus Egyetemen egy olyan szak indul, mely alapvetően közgazdászdiplomát ad, de a hallgatók választhatják a családpolitikát mesterképzésként, ennek hangsúlyos demográfiai, szociológiai és családtanulmányi aspektusai lesznek – jelentette ki Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár a Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorában.

Hozzátette: tudományos ismereteket nyújtanak azoknak a fiataloknak, akik felismerték, itt olyan kérdésekről van szó, melyek sorskérdések, és nem csak Magyarország, hanem a világnak a jövőjét határozzák meg.

Fogyatkozik-e hosszú távon Európa népessége vagy képesek vagyunk fenntartani magunkat? Meg tudunk-e újulni vagy maradunk egy elöregedő kontinens? A családokat legyengítjük, csak az egyéni boldogulásra koncentrálunk vagy képesek vagyunk a közösségek érdekeit is szem előtt tartani? Ezek a kérdések az államtitkár szerint az elkövetkező évtizedek sorskérdései lesznek.

Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkára. MTI Fotó: Máthé Zoltán

Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkára. MTI Fotó: Máthé Zoltán

Beszélt arról is, hogy liberális körökben sokszor szitokszónak tartják a család fogalmát. Az államtitkár ugyanakkor értékteremtésnek nevezte, ha segítünk valakinek büszkének lenni, mert gyermekeket nevel, gondoskodik a beteg, idős szüleiről, jó kapcsolatot ápol a testvéreivel, ha az ünnepeket családi körben üli meg és nem egy szál magában, ha a családi értékek számára fontosak, és azokat ápolandónak tartja.

Az erős családokon keresztül tudjuk megerősíteni Magyarországot, a magyar nemzetet – szögezte le.

A magyar kormánynak olyan családpolitikája van, ami nemzetközi szinten is egyedülálló, sokoldalú és bőkezű. Mi GDP-arányosan majdnem az OECD-átlag kétszeresét fordítjuk családtámogatásra, 2010-hez képest mostanra majdnem a másfélszeresére sikerült megemelni a családtámogatásra fordítandó kiadásokat – sorolta.

Minden gyermek érték. Érték a család és a társadalom számára. Mi a gyermekvállalást erkölcsi és anyagi értelemben is elismerjük. Igyekszünk megadni minden segítséget azoknak, akik gyermeket vállalnának, de ez valamilyen anyagi akadályba ütközik. Erről szól a családi otthonteremtési kedvezmény, a családi adókedvezmény, a bölcsődék építése, a munkahelyi kedvezmények – hangoztatta.

Mindezek közül kiemelte a csokot, és elmondta, hogy az indulás óta az igénylések már átlépték a 100 milliárd forintos határt. Ez több mint 40 ezer családnak jelent segítséget, 90 ezer gyermek lakhatási körülményei javulnak.

Megemlítette: a csalad.hu-ról elérhető egy oldal, mely a csokkal kapcsolatos fontos információkat, tapasztalatokat tartalmazza.