Több megyében már teljes foglalkoztatottság van

Több megyében már megvalósult a közgazdasági értelemben vett teljes foglalkoztatottság - írta a Magyar Idők pénteken Szalai Piroskára, a Nemzetgazdasági Minisztérium miniszteri tanácsadójának tájékoztatására hivatkozva.

A tárca szakértője a lapnak elmondta, számos területen 3-4 százalék alá esett a munkanélküliségi ráta, sőt Vas, Győr-Sopron és Veszprém megyében ez az adat már 2 százalék alatti volt a múlt év utolsó negyedévében, miközben Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében is 10 százalék alá csökkent a munkanélküliség.

Kiemelte, Magyarországon kimagasló a munkaerő-piaci bővülés, tavaly ugyanis a foglalkoztatási ráta itt nőtt a legnagyobb mértékben a 28 európai uniós tagállam közül a 20-64 éves korosztályban.

Szalai Piroska szerint Magyarország így minden bizonnyal teljesíti az Európai Unió felé vállalt 75 százalékos foglalkoztatottsági arányt a 20-64 éves korosztályban 2020-ig, tavaly ugyanis már a korcsoport 71,5 százaléka dolgozott.

A minisztérium tanácsadója kitért arra is, hogy a rendszerváltást követő évek óta nem volt még olyan magas foglalkoztatottsági és olyan alacsony munkanélküliségi ráta, mint most.

Szalai Piroska kitért arra is, hogy az Eurostat adatai szerint az uniós országok közül továbbra is a mediterrán országokban a legnagyobb a munkanélküliség, Görögországban a lakosság negyedének nincs állása. A legalacsonyabb munkanélküliségi mutatókkal továbbra is Csehország, Németország, valamint Málta rendelkezik, ezeket az államokat követi Magyarország – fejtette ki, hozzátéve, míg 2010-ben még Magyarország rendelkezett a legrosszabb foglalkoztatottsági mutatókkal, addig mára az unió élvonalába került.