Harrach: Meg kell őrizni az uniós tagállamok szuverenitását

Brüsszel a nemzeti hatáskörben lévő döntések egy részét közösségi hatáskörbe vonná, ezzel szemben Magyarország szerint az EU-tagországok szuverenitása megőrzendő - hangoztatta a KDNP frakcióvezetője.

A Rétvári Bencével, az Emberi Erőforrások Minisztériuma parlamenti államtitkárával közösen tartott tájékoztatón Harrach Péter – a most kezdődő nemzeti konzultációval kapcsolatban – arról beszélt, hogy az Európai Unióban két vélemény áll egymással szemben: az egyik szerint európai egyesült államokat hoznának létre, a másik viszont a tagországok szabadságát, függetlenségét, szuverenitását biztosítaná. A kettő nehezen egyeztethető össze – fűzte hozzá a kormánypárti politikus.

Szorosabb együttműködés

Mint mondta, olyan brüsszeli szándék jelent meg, amely a szorosabb együttműködést szorgalmazza, és a nemzeti hatáskörben lévő döntések egy részét közösségi hatáskörbe vonnák. A tagországok szuverenitása megőrzendő. Magyarország is egy önkéntes társulásba lépett be, és “az eddig elért eredményeket meg kívánjuk őrizni” – tette hozzá Harrach Péter.

Magyarország akkor erős, ha egységes

Rétvári Bence kifejtette, hogy Magyarország akkor erős, ha egységes, s a kormány akkor tud minden magyar emberért kiállni, ha minél többen támogatják. Az államtitkár ezért kér mindenkit, hogy a nemzeti konzultációban vegyen részt és küldje vissza a kérdőíveket.

Az egyik legfontosabb kérdésnek a rezsicsökkentés megvédését nevezte. Jelezte, az energiapolitika közösségi hatáskörbe vonásával Brüsszel megszüntetné azt a lehetőséget, hogy Magyarország hatósági árszabásokkal alacsonyan tartsa az energiaárakat. Másik fontos kérdésként említette a munkahelyek kérdését. A közfoglalkoztatási és más ösztönző programokkal az állam 700 ezer új munkahelyet tudott teremteni, ami az unión belül is a legjobb eredmények közé tartozik – mondta.

Hozzátette, az adócsökkentés területén is veszélyezteti az eddigi eredményeket Brüsszel, mivel ha közös adópolitikát hoznak létre, akkor a családi típusú adórendszer és az egykulcsos adó kerül veszélybe. Rétvári Bence szerint várják az emberek véleményét arról is, hogy a kormány átláthatóbbá tegye-e azoknak a csoportoknak a gazdálkodását, amelyek jogilag ugyan civil szervezeti formában működnek, de külföldi pénzekből. Hozzátette, a pénznek ára van, azért az adományozó el is vár valamit.

Már kézbesítik a konzultációs kérdőíveket

Orbán Viktor miniszterelnök február 20-án, a parlament tavaszi ülésszakát megnyitó napirend előtti felszólalásában jelentette be, hogy nemzeti konzultáció kezdődik azokról a veszélyforrásokról, amelyekkel Magyarországnak idén szembe kell néznie. A kérdőíveket március végén kezdték kézbesíteni a háztartásokba, a hat kérdés a rezsicsökkentés és a munkahelyteremtési támogatás megtartására, a bevándorlók beengedésére, az adócsökkentésről való szabad rendelkezésre, nemzetközi szervezeteknek a migrációt ösztönző tevékenységére, valamint külföldről támogatott szervezetek átláthatóságára vonatkozik.