Így küzd egy lakóközösség az igazáért

Veszélyes épületek, zavaros pénzügyek és elégedetlen emberek jellemzik néhány lakó szerint az Orosházi Lakásszövetkezet által kezelt lakások körül kialakult helyzetet. Az M1 Kosár című magazinja arra kereste a választ, hogy az olykor több száz, ezer lakást összefogó szövetkezeti forma mennyire működőképes formáció.

Az orosházi Kossuth utca egyes épületei az egyik lakó, Rácz József szerint az utóbbi években szinte életveszélyesen elhanyagolt állapotba kerültek.

Sok helyen lepergett a festék, hullik a vakolat és egyéb, súlyosabb burkolati elemek is. A Kosárnak azt mondta, akad gond az épületek belsejében is. Például a liftet évtizedek óta elhanyagolják, és nem újították fel.

Inkább kifestették ők

Némely lakó szerint az épületek állaga nem csak a Kossuth utcában hagy kívánnivalót maga után.

A néhány utcával arrébb lakó Kajári Zoltánné azt magyarázta, az épületek karbantartása annyira döcög, hogy az egyik lépcsőházban a lakók maguk vették kézbe a felújítást. A lépcsőházat ők festették ki, de legalább a festékre kaptak pénzt.

A Kosár stábja kereste a szövetkezet vezetőségét, de nem akartak interjút adni. Levélben azt írták, hogy semmivel sem rosszabb a szövetkezet épületeinknek az állaga, mint az ország többi városában. A felújítás pedig éppen lakók ellenállásán bukik meg, mert anyagilag nem hajlandók áldozatot vállalni – írták.

Máshol is vannak gondok

Hasonló problémákat már többször feszegettek a Kosárban. Visszatérő gond lakásszövetkezeteknél, soklakásos társasházaknál, hogy a lakók elégedetlenek az épületek állagával.

A szemügyrevett épületek közül talán a Veszprém melletti panelek voltak a legleharcoltabb állapotban.

A lakók azt mondták, hogy az épületek évről évre egyre rosszabbul néznek ki. A homlokzaton sok helyen hiányzik a vakolat és hullik, a lépcsőházak koszosak, a nyílászárók kiszolgáltak.

A közös képviselő és a lakók egymásra mutogatnak. A lakók egy része szerint nem végzi jól a munkáját a közös képviselő, aki szerint viszont a lakók nem fizetik rendesen a közös költséget, ezért nincs pénz a felújításra. Vagyis lényegében úgy érvel, mint az orosházi lakásszövetkezet elnöke.

Hol van a pénz?

Rácz József és a szövetkezet korábbi könyvelője független könyvvizsgálói dokumentumokra támaszkodva azt állítja, hogy a felújításokra beszedett pénzekből, vagyis a felújítási alapból több tízmillió forint hiányzik. Azt vélelmezik, hogy másra fordították, mint kellett volna.

Szabó Gyuláné tisztázta: a felújítási alapot csak felújításra lehet felhasználni, például karbantartásra vagy fűtés kifizetésre nem. A szakember szerint az elszámolásban is számos tétel van, mely nem felel meg a törvényi előírásoknak. Az elégedetlen lakók azt is sérelmezik, hogy a szövetkezet képtelen behajtani a kintlévőségeket.

Kollektív büntetés

Sokan nem fizetik rendesen a közös költséget. Ilyen esetben rendszerint a rendesen fizető lakók hátán csattan az ostor. Egy budapesti társasházban is éppen ez történt.

Aszódi Jánosné a korrektül fizető lakók közé tartozik. Fogyasztását a mérőórák szerint rendezi. A társasházakban azonban gyakran fordulnak elő olyan kiadások, melyek nincsenek személyes mérőhöz rendelve: ilyen lehet például a lépcsőházi világítás vagy egy csap az udvaron. Az itt keletkező fogyasztást arányosan szétosztják a ház lakói közt.

Ha viszont valaki nem fizet, akkor a hiányt a többieknek kell kipótolniuk. A közösségben több millió forintos hátralék keletkezett, ami most plusz 400 ezer forintos terhet jelent lakásonként.

A tulajdonosokra a sortartásos kezesség vonatkozik. Vagyis mint a dominó a sorban, ha egy eldől, a többi is megy utána – mutatott rá Szovát Imre, az Integrit-XX Kft. társasházkezelő irodavezetője.

Forrás: Shutterstock

Illusztráció. Forrás: Shutterstock

Nehéz behajtani a tartozást

A nem fizető lakók mindamellett nem ülhetnek nyugodtan a babérjaikon, hiszen tartozásukat, ha másként nem megy, végrehajtóval be lehet szedni.

Az Orosházi Lakásszövetkezet kezelésében lévő ingatlanokban is lakik szép számmal nem, vagy alig fizető. Akad, aki ezt nehezményezi is. A szövetkezet egyik elnöke szerint viszont a tartozások egy része behajthatatlan.

Baj lehet a vezetéssel

Rácz József és a korábbi könyvelő szerint a bajok egyik forrása, hogy hiányoznak a szakemberek a szövetkezet éléről.

Mint Szabó Gyuláné kifejtette: az elnök anyagbeszerző, a másik igazgatósági tag szülésznő, és ugyanez a helyzet a felügyelő bizottságban is, amelyben szobafestő is ül. Úgy vélte, fontos lenne, hogy megkérdezzék a szakembereket.

A vezetés levélben azt írta a Kosárnak, hogy a támadások hátterében személyes ellentétek állnak, és hogy fél év alatt 10 millió forinttal csökkent a kintlévőség. Úgy látják, hogy ez a válasz arra a vádra is, hogy nem értenek munkájukhoz.

Rácz József szerint az 1200 lakást tömörítő lakásszövetkezet nem életképes. A férfi úgy látja, hogy ennyi lakást nem lehet összefogni, az anomáliák ezért kódolva vannak a rendszerben, ezért az lenne a megoldás, ha a szövetkezetet feldarabolnák több, kisebb, átláthatóbb darabra.