Letartóztatták a leváltott dél-koreai elnököt

Letartóztatták a korrupciós botrányba keveredett Pak Gun Hje volt dél-koreai elnököt - jelentették hírügynökségek.

Letartóztatása azért vált szükségessé, mivel alapos a gyanú, amely alapján vádat akarnak emelni ellene, illetve azon aggályok miatt, hogy bizonyítékokat semmisíthet meg – mondta Kang Bú-Jung bíró.

A szöuli központi kerületi bíróság  előzőleg jóváhagyta a letartóztatási parancsot az egyebek mellett vesztegetéssel, hatalommal való visszaéléssel és államtitoksértéssel gyanúsított 65 éves politikus ellen. Pak legfeljebb 20 napig maradhat börtönben a hivatalos vádemelésig. A bíróság döntésére azt követően került sor, hogy az előző nap kilenc órán keresztül hallgatták ki a menesztett elnököt.

A törvényszék határozatát követően Pakot átszállították az ügyészség épületéből Szöul déli részében lévő fogdába. A dél-koreai ügyészség hétfőn jelentette be, hogy kezdeményezi a volt államfő, Pak Gun Hje letartóztatását.

Az ország első elnöknőjét, Pak Csong Hi katonai diktátor lányát azért távolította el decemberben hivatalából a dél-koreai parlament, mert kiderült, hogy bizalmas barátnője, Csoj Szun Szil kormányzati és személyi döntésekbe is beleszólhatott, holott semmilyen hivatalos tisztsége nem volt.

Emellett a kormányzat a gyanú szerint hatalmas pénzeket sajtolt ki dél-koreai nagyvállalatoktól, és a pénz végül olyan alapítványoknál landolt, amelyeket Csoj ellenőrzött. Tíz évnél is hosszabb börtönbüntetéssel sújthatják, ha bebizonyosodik, hogy kenőpénzeket fogadott el nagyvállalatok vezetőitől.