Szombaton indul a viharjelzés a nagy tavakon

Április 1-jén, szombaton elindul az országos viharjelző rendszer működése az ország négy nagy taván, a rendszer tesztjét szerdán, Siófokon végezték el a katasztrófavédelem, a vízi rendészet és a meteorológiai szolgálat vezetői. A Balatonon, a Tisza-tavon, a Velencei-tavon és a Fertő tavon összesen 55 viharjelző állomás működik majd október 31-ig.

Van néhány újítás, de a lényeg nem változik: ha percenként 45-öt villannak a lámpák, akkor a parttól 500 méterre szabad csak bemenni, 90 villanásnál viszont komolyabb vihar, illetve szélerősödés várható. Csak a Balatonból több mint 300 embert mentettek ki tavaly, 11 esetben azonban tragédiával végződött a fürdés. Az esetek döntő többségében a viharjelzést figyelmen kívül hagyták azok, akiket menteni kellett.

„A mentési szám kiugróan magas és ez azt mutatja, hogy a vízirendészeti állomány országos szinten is mindent meg tesz annak érdekében, hogy a lehető legbiztosabbak legyenek Magyarország tavai” – nyilatkozta Horváth László, a Siófoki Vízirendészeti Rendőrkapitányság parancsnoka.

A Balatonon, a Tisza-, a Velencei- és a Fertő tavon összesen 55 viharjelző állomás működik majd október 31-ig. Az Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóság közölte: idén is folytatódnak a fejlesztések.

„Négy állomáson kerül sor a villanócsöves lámpák korszerű led lámpákra történő lecserélésére. Emellett két helyen, Siófokon és Tihanyban a viharjelző állomáson kamerát helyezünk, ahol a honlapon keresztül nyomon követhetik az időjárás változását. Ennek állapotát. Nagyon fontos hogy a rendszer országos, a Velencei tó partján, Velencén az öbölben jelentős igény mutatkozott egy új állomás létesítésére. Erre is sor kerül az idei szezonra, főszezonra ez már működik” – ezt mondta Bartók Péter, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság gazdasági főigazgató-helyettese.

A katasztrófavédelem tovább fejleszti mobiltelefonos alkalmazásait is. A VÉSZ 2.0-át a tervek szerint szintén a főszezonban lehet majd ingyenesen letölteni. A Tavihar programmal lehet majd figyelni a viharjelzéseket.