Szijjártó: magyar cégek profitálnak a Fülöp-szigeteki látogatásból

A külgazdasági és külügyminiszter azért látogatott a Fülöp-szigetekre, mert az országnak van a leggyorsabban fejlődő gazdasága Ázsiában, ezért nyitotta meg Magyarország ismét a nagykövetségét - erről maga Szijjártó Péter beszélt egy budapesti konferencián újságíróknak.

A miniszter elmondta: hosszú ideje zajlottak tárgyalások magyar cégek húsexportjáról, most sikerült áttörést elérni, megkezdődhet magyar vállalkozások hússzállítása. Figyelembe véve a lakosság növekedését ez komoly üzleti lehetőség, ami magyar munkahelyek megtartását és új munkahelyek létrehozását eredményezheti – tette hozzá.

Szijjártó Péter beszélt arról is, látogatása nem tekinthető a Fülöp-szigeteki belpolitikával kapcsolatos állásfoglalásnak, ahogyan a NATO-tag Norvégia vagy “a demokratikus sztenderdek miatt ritkán megkérdőjelezett” Japán vagy Ausztrália külügyminiszterének, illetve az amerikai nagykövetnek a tárgyalása sem tekinthető a Fülöp-szigeteki belpolitikával kapcsolatos állásfoglalásnak.

“Én a magyar gazdasági érdekeket képviseltem, a kollégáim pedig a hazájuk gazdasági érdekeit. Csak az ő esetükben ezen nem háborodott fel senki” – jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter.