Nem lesz teljes a szakítás az unió és Anglia között?

A britek azt szeretnék, hogy párhuzamosan folyjanak a kilépésről szóló és a szabadkereskedelmi tárgyalások, míg mi azt akarjuk, hogy először a költségvetési keretről állapodjunk meg, Nagy-Britannia ismerje el, mennyivel tartozik az uniónak, majd az Angliában élő uniós állampolgárok kérdését rendezzük, és csak ezt követően kerüljön terítékre a kereskedelmi rész – jelentette ki Gálik Zoltán, a Corvinus Egyetem docense az M1 Ma reggel című műsorában.

Az angolok nekünk tartoznak, a mi kohéziós forrásaink is az asztalon vannak. A britek 2020-ig tettek vállalásokat, és ezt követően is lesznek kifizetési kötelezettségeik. Nem mellesleg fizetniük kellene a saját nyugdíjasaikat, akik az Európai Unióban dolgoztak – tette hozzá.

Úgy vélte: egy borzasztóan bonyolult tárgyalássorozatnak néz elébe Nagy-Britannia, erre ez a másfél-két év biztosan nem lesz elég. A megállapodást az Európai Parlamentnek és a brit parlamentnek is jóvá kell hagynia – emelte ki.

Arra a kérdésre, mi lesz azokkal az épületrészekkel, melyek az Európai Unión belül brit tulajdonban vannak, azt válaszolta: lecsapunk rájuk. Nemcsak Magyarország áll itt sorban, hanem bejelentkezett Milánó, Madrid, Frankfurt. Az intézményeket át kell telepíteni, és el kell osztani a tagállamok között.

Nem biztos, hogy teljesen szakít az Egyesült Királyság az Európai Unióval, hiszen bilaterális egyezményeken keresztül továbbra is kapcsolatban maradhatunk. Példaként említette e tudományos-technológia politikát, melyben eddig vezető szerepet vállalt az Egyesült Királyság. Valószínűleg a jövőben is együtt fogunk működni. Ezeknek a britek – akárcsak mint mondjuk most a norvégok, akik nem uniós tagok – részesei lesznek valamilyen befizetésen keresztül – mondta a szakember.

Lehet hallani, hogy Skóciának nem adják meg a lehetőséget a népszavazásra 2019-2020-ig, a közvélemény-kutatások azt mutatják, az embereknek egyelőre nincs is nagyon kedve szavazni. Kérdés, hová jut az Egyesült Királyság az unióval folytatott tárgyalások végén. Ha az rossz lesz Skóciának, felvetődik, hogy függetlenként csatlakozzanak az európai integrációhoz – hangoztatta.

Wales tegnap jelentette be, hogy mégis jobb lenne, ha az egységes piac tagja maradna az Egyesült Királyság. Az uniós támogatásoktól függ nagyon sok walesi gazda. Kérdés, hogy a brit kormány felváltja-e majd egy hazai mechanizmussal a jelenlegi közösségi forrásokat – emelte ki.