Néhány hét és kiválasztják az INA visszavásárlási modelljét

A horvát kormánynak még szüksége van néhány hétre, hogy kiválassza a megfelelő modellt a Mol kivásárlására az INA horvát olajipari vállalatból - mondta Andrej Plenkovic miniszterelnök az Európai Néppárt máltai kongresszusán, Vallettában horvát újságíróknak.

Hozzátette: a tanácskozáson részt vesz Orbán Viktor magyar miniszterelnök is, akivel szándékában áll külön is beszélni az ügyről. A szakemberek még vizsgálják a lehetséges modelleket – hangsúlyozta Plenkovic. A kormányfő szerint Horvátország és Magyarország viszonya színvonalas és jó. “Közös erőfeszítéseket teszünk ezen a téren, minisztereink és más kapcsolatainkon keresztül mindkét országban” – húzta alá.

Plenkovic úgy vélte, azután javult a két ország viszonya, hogy a kormányok úgy döntöttek, a Mol és az INA ügyét elkülönítve kezelik. Zágráb még 2014 elején fordult nemzetközi döntő bírósághoz. A horvát álláspont szerint a Mol korrupció révén szerezte meg az INA irányítását, elmaradtak a részvényesi szerződésben vállalt, a horvát olajfinomítókban eszközölendő Mol-befektetések, és a magyar befektető megsértette a kereskedelmi társaságokra vonatkozó horvát törvényeket.

A genfi döntőbíróság Horvátországnak a vesztegetésre, a társaságirányításra, valamint a 2003-as részvényesi megállapodás állítólagos megszegésére vonatkozó valamennyi kérelmét elutasította. A döntő bírósági határozat után Plenkovic december 24-én rendkívüli sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a horvát állam kivásárolja a Mol Nyrt. részesedését az INA-ból.

Az INA 49,08 százaléka a Molé, és a magyar olajtársaság rendelkezik az irányítói jogokkal is a társaságban. A cég 44,84 százaléka a horvát államé.