Márciusban még tehetnek javaslatot a Városliget jövőjét illetően a szervezetek

Márciusban még válaszolnak a tervezők a szervezetek városligeti park kialakítására vonatkozó félezer javaslatára - hangsúlyozta Persányi Miklós, a Liget Budapest projekt kert- és tájépítészeti feladatainak megvalósítását felügyelő miniszteri az M1 csatorna adásában.

“Széles volt a javaslattevők köre: nemcsak szakmai szervezetek, hanem civil szervezetek és különféle ligetvédő csoportok, de a ligethasználók, a ligetben vagy a peremén működő, ott élő intézmények és szerveztek is tettek javaslatokat a park kialakítására” – hangsúlyozta Persányi Miklós.

Száztizennyolc szervezet 558 javaslatot, észrevételt nyújtott be. A szakemberek a hosszú vizsgálat után igyekeztek minél több javaslatot beépíteni a tervekbe a realitások, a Városliget adottságainak figyelembe vételével — hangsúlyozta Persányi Miklós.

Nagyobb részben beépíthetőek voltak a javaslatok

“A javaslatok nagyjából kilencven százaléka olyan volt, ami beépíthető a koncepcióba, a maradék 10 százalékát azonban nem lehet ezen a helyszínen megvalósítani” – mondta, hozzátéve, hogy például a korlátozott területi adottságok miatt nem lehet elhelyezni az extrém sportok és versenysportok különféle igényeit. Ezeket az ötleteket a Liget környezetében lévő kerületek különböző pontjain lehetne megvalósítani. Ehhez azonban további egyeztetésre van szükség az érintett önkormányzatokkal – tette hozzá.

A javaslatok közül a miniszteri biztos kiemelte a Vakok kertjére vonatkozó ötletet, amelyet tervezők korábban másként gondoltak. “Most egy olyan megoldás felé tartunk, hogy a fogyatékkal élő emberek, például a mozgássérültek is ebben, a Ligetben elkerített zónában kapnának pihenési lehetőséget” – emelte ki.

Kutyafürdető, és póráz nélküli sétahely is akad a tervek között

A szakemberek olyan kutyafuttatók létrehozását is tervezik, ahol kutyafürdetőt is kialakítanának. De a Ligetnek lesznek olyan részei is, ahol póráz nélkül lehet kutyát sétáltatni – tette hozzá.

Felhívta a figyelmet arra, hogy egy park tervezése estében az egyeztetési folyamat ilyen nagy társadalmi átláthatósággal még nem valósult meg Magyarországon. Emlékeztetett arra, hogy számos fórumot tartottak 144 szervezet részvételével. A tavalyi év második felében a Liget Park fórumokon, valamint a tematikus egyeztetéseken a parkkal összefüggő kérdéseket vitatták meg. Ezek az anyagok, a vélemények és prezentációk elérhetők a varosligetpark.hu oldalon – mondta Persányi Miklós.