Folytatódik a huzavona a baloldalon

Akik figyelik a baloldali politikusok nyilatkozatait, már egy hosszú listát írhattak arról, hogy ki, kivel, miért nem szeretne összefogni. Ha meg valaki összefogna valakivel, akkor általában kikosarazzák.

Gyurcsány Ferenc szerint a kis pártoknak 2018-ban nem lesz esélyük, ezért jobb, ha beállnak mögéjük. A DK elnöke Kecskeméten tartott lakossági fórumán egyebek mellett arról értekezett, hogy a baloldal csak egy közös listával érhet el sikert, de szerinte káros az a hozzáállás, amit legutóbb például Juhász Péter, az Együtt elnöke tanúsított. Eszerint, ahogy Gyurcsány Ferenc fogalmazott, ennek vagy annak nem kellene rajta lennie a közös listán. A DK elnöke azonban kijelentette: neki senki ne mondjon ilyet.

Juhász Péter kedden az Indexnek nyilatkozta, hogy ő és pártja sem gyurcsányi, sem pedig egy MSZP dominálta világból nem kér. Szerinte az Együttnek a Párbeszéddel, a Momentummal, a Kétfarkú Kutya Párttal és az LMP-vel kellene új, közös pólust képeznie a baloldalon. Juhász Péter azonban majdnem mindegyikőjüktől kosarat kapott. A 888 azt írta, hogy az Együtt elnökét az LMP és a tornából felmentett Momentum is elküldte a fenébe. Egyedül a Párbeszéd nem zárkózott el teljesen. Ők egyelőre annyit közöltek, még gondolkodnak.

Közben az MSZP sem a DK-ból, sem pedig a többi pártból nem kér. A szocialisták, bár azt hangoztatják, hogy közös listát akarnak, ugyanakkor azt is szeretnék, ha minden poszton az MSZP jelöltje lenne a befutó. Molnár Gyula kedden arról beszélt, hogy eddig még senki nem mondott jobbat Botka Lászlónál és programjánál.

Szanyi Tibor szerint az említett programot tulajdonképpen ő találta ki. Úgy tűnik, az MSZP-n belül sincs egyetértés arról, hogy a pártnak fel kell-e sorakoznia Botka László mögé. A szocialisták EP-képviselője az ATV-ben úgy fogalmazott, hogy inkább neki kellett volna elnöknek és miniszterelnök-jelöltnek lennie. Hozzátette: szerinte az MSZP-nek senkivel sem kellene összefognia, mert ha a párt másokra is figyel, akkor „a választók a végén még arra a következtetésre jutnak, hogy ezek a szocialisták nem tudják, mit akarnak.”