Csúcstalálkozót tart az Arab Liga

A Közel-Kelet országait - közöttük elsősorban Szíriát és Jement - sújtó számos válsággal kapcsolatos nézetkülönbségek elsimítása állt az Arab Liga szerdán kezdődő idei csúcstalálkozójának középpontjában.

“Kezdeményezéseket kell tennünk a ránk váró kihívások legyőzése érdekében, hogy megelőzhessük az ügyeinkbe történő külföldi beavatkozásokat” – jelentette ki a Szuejme jordániai üdülővárosban tartott csúcstalálkozó házigazdája, II. Abdalláh uralkodó a tanácskozó megnyitóján.

Szakértők azonban nem számítanak eltökélt határozatokra sem Szíriáról, sem más fontos kérdésekről, tekintettel arra, hogy a szervezet továbbra is megosztott a tagjai rivalizálása miatt – jegyezte meg az AFP francia hírügynökség.

“Ez a csúcs sem különbözik majd a többitől. A politikai rendszer gyenge, megosztott és hosszú évek óta működési zavarokkal küzd az arab világban – mondta a hírügynökségnek Oraib Rantaui, az al-Kudsz Központ politikai kutatóintézet igazgatója.

A 28. évi rendes tanácskozáson az Arab Liga 21 országa van jelen, 15-t az elnök, illetve az uralkodó – közöttük Szalmán szaúdi király – képvisel.

Az ENSZ-főtitkár szíriai megbízottja is jelen van

Orosz és európai küldöttek mellett jelen van az ENSZ-főtitkár szíriai különmegbízottja, Staffan de Mistura, valamint Jason Greenblatt, az amerikai elnök nemzetközi tárgyalásokért felelős különmegbízottja is.

Bassár el-Aszad szíriai elnök nincs a meghívottak között, mivel az Arab Liga 2011-ben felfüggesztette országa tagságát, de a jemeni és a szíriai válság, az al-Kaida és az Iszlám Állam terrorszervezetek elleni harc és a megoldhatatlan izraeli-palesztin konfliktus kétségkívül első helyen áll a térséget aggasztó problémák sorában.

II. Abdalláh reményét fejezte ki, hogy sikerrel járnak a szíriai békét célzó erőfeszítések, és “olyan béke jön létre, amely biztosítja az ország területi épségét”. A király felszólította az arab és muszlim országokat, hogy “egyesítsék a terrorizmus és a szélsőségesség elleni harc érdekében tett erőfeszítéseiket”.

Ahmed Abdul Geit, az Arab Liga főtitkára hétfőn már szorgalmazta az arab országok aktívabb szerepvállalását Szíriában. A tanácskozás napirendjén szerepel a jemeni háború is, ahol az ENSZ szerint 2015 márciusa óta legalább 7700 ember halt meg.

A palesztin elnök Donald Trumphoz látogat

A találkozó előtt, kedd este Jason Greenblatt az izraeli-palesztin rendezésről tárgyalt Mahmúd Abbász palesztin elnökkel, aki néhány nap múlva Washingtonba látogat. Miután Donald Trump amerikai elnök nemrégiben feladni látszott a kétállami megoldást, a palesztinok a csúcstalálkozón egyértelmű és egységes arab állásfoglalást szeretnének elérni, amelyre majd Washingtonban hivatkozhatnak – jegyezte meg az AFP.