Orbán Balázs: a menekültügyi rendszerünk katalizálja az illegális bevándorlást

Mostanában mindig az a kérdés merül fel elsőként, vajon belátják-e az uniós döntéshozók, hogy a józan ész szerint ez a típusú bevándorlás nem fenntartható – jelentette ki Orbán Balázs, a Migrációkutató Intézet főigazgatója a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

Mint mondta: látszik egyfajta változás az európai politikában, különböző hátsókapus megoldásokkal megpróbálják az érkezők számát csökkenteni. A bevándorlással kapcsolatos babonák, ugyanakkor továbbra is tartják magukat. Ilyen tévhit például az, hogy a bevándorlás minden körülmények között segít.

A menekültügyi rendszerünk jelen pillanatban kifejezetten katalizálja az illegális bevándorlást. Még a legliberálisabb megközelítési módik szerint az Európába érkező emberek 50 százaléka nem jogosult nemzetközi védelemre. Ők csak használják azt a migrációs csatornát, melyet a mi migrációs politikánkkal nyitunk nekik. Ezt mindenképp meg kell állítani – érvelt.

Ez az egyetlen megoldás, ami tőlünk függ és nem a külső partnertől, miszerint Európa határain kívül állítunk fel ellenőrzőpontokat. Erről szól a magyar tranzitzóna, erről szól a líbiai hotspot. Ugyanaz a logika – hívta fel a figyelmet.

A 2015-ös menekülthullámnak annyi haszna volt, hogy a problémák legtetejére tette a migrációs ügyet. A számok most sokkal alacsonyabb, de a bevándorlás ugyanúgy az európai politika legfelsőbb polcán van – jegyezte meg.