Növelte idei inflációs prognózisát az MNB

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2,6 százalékra növelte idei inflációs prognózisát a korábbi 2,4 százalékról - derül ki a kedden közölt Inflációs jelentésből.

A kedden kiadott fő számok szerint két év múlva, 2019-ben a gazdaság várhatóan 3,2 százalékkal bővül, és a fogyasztói árak 3,0 százalékos növekedését prognosztizálja a jegybank. Az MNB szerint 2018-ban 3,7 százalékkal nő a GDP, 3,0 százalékos infláció mellett. A jövő évi prognózis megegyezik a decemberi Inflációs jelentésben közölt számokkal.

Az MNB 2017. márciusi előrejelzése a korábbi kétéves helyett hároméves horizonttal – 2020 elejéig – készült el – írták.

Az MNB 2019-re a gazdasági növekedés bővülését várja

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2019-re 3,2 százalékos bruttó hazai termék (GDP) bővülést és 3,0 százalékos inflációt vár az Inflációs jelentés alapján.

A monetáris tanács csökkentette a 3 hónapos betét második negyedév végi állományát

A monetáris tanács tavaly decemberi ülésén 750 milliárd forintban korlátozta a három hónapos betét 2017. első negyedév végén fennálló állományát. Az MNB azt is közölte: a jelenlegi futamidők mellett 6 és 12 hónapos lejáratú eszközökkel bővíti a forintlikviditást nyújtó swapeszközök körét.

A monetáris tanács arra törekszik, hogy a három hónapos betétállományra bevezetett korlátozás hatékonyan fejtse ki az elvárt hatást. A tanács a korlát mértékéről negyedévente határoz, legközelebb júniusban dönt a 2017. harmadik negyedév végi szintről.

A tanács kész a monetáris kondíciók további lazítására

A monetáris tanács tavaly decemberi ülésén 750 milliárd forintban korlátozta a három hónapos betét 2017. első negyedév végén fennálló állományát. Az MNB közölte: a jelenlegi futamidők mellett 6 és 12 hónapos lejáratú eszközökkel bővíti a forintlikviditást nyújtó swapeszközök körét.

A monetáris tanács arra törekszik, hogy a három hónapos betétállományra bevezetett korlátozás hatékonyan fejtse ki az elvárt hatást. A tanács a korlát mértékéről negyedévente határoz, legközelebb júniusban dönt a 2017. harmadik negyedév végi szintről.

A kamatdöntés után kiadott jegybanki közlemény szerint a monetáris tanács megítélése szerint az előrejelzési időszakban élénkül a magyar gazdaság növekedése. A gazdaságban a tavalyi átmeneti lassulást követően vannak még kihasználatlan kapacitások, de ezek a gazdaság bővülésével fokozatosan megszűnnek. Az infláció fenntarthatóan 2018 első felétől éri el a jegybanki célt.

Kitérnek arra: a 2013 júniusában elindított növekedési hitelprogram 2017. március végén lezárul. A program elérte célját, közel 40 ezer vállalkozás finanszírozását elősegítve nagyban hozzájárult a kis- és közepes vállalkozások (kkv) hitelállományának dinamikus, a tavalyi évben 12 százalékos bővüléséhez. Jelezték: a piaci hitelezésre való átállást a piaci hitelprogram biztosítja.

Ennek keretében a hitelintézetek az idei évre 170 milliárd forint összegű hitelnövekményt vállaltak, amelynek eredményeként a jegybank várakozása szerint fennmarad a kkv-hitelezés 5-10 százalék közötti bővülése. Az idei évi gazdasági növekedést a költségvetés és az uniós források beruházásokat élénkítő hatása is támogatja. A monetáris tanács a következő években stabilan 3-4 százalék közötti éves növekedésre számít, amihez nagyban hozzájárulnak az MNB és a kormány növekedésösztönző programjai – olvasható a jegybanki közleményben.