Népszerű az otthoni raboskodás

A Belügyminisztérium és a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága 3,5 milliárd forint uniós támogatásból és hazai forrásból programot indított a fogvatartottak társadalmi és munkaerőpiaci visszailleszkedésének támogatására.

A projektben mintegy 4000 elítélt vesz részt. Közülük 1800-an képességfejlesztő foglalkozásokon vesznek részt, ezer fő pedig piacképes szakmát tanulhat.

A program legnépszerűbb, egyben legvitatottabb része a reintegrációs őrizet. A jogintézmény 2015. április 1-jei bevezetése óta 1700 rab kérelmezte ezt a fajta kezdezményt. Közülük 787-an kapták meg a lehetőséget, hogy büntetésük utolsó hónapjait otthon, a házi őrizet szabályai szerint töltsék le – mondta a hirado.hu-nak Orosz Zoltán, a BV Országos Parancsnokságának szóvivője. Közülük a mai napon 259-en vannak reintegrációs őrizetben. A többiek már letöltötték a büntetésüket.

Reintegrációs őrizetbe azok az elítéltek kerülhetnek, akik a szabadságvesztés büntetésükből legalább hat hónapot már letöltöttek és számukra a büntetés-végrehajtási bíró azt engedélyezte. A kezdezmény a feltételes szabadságra bocsátás időpontját megelőző, legfeljebb 12 hónap lehet. A reintegrációs őrizet alatt az elítéltnek elektronikus nyomkövetőt kell viselnie. A lehetőségéből ki vannak zárva a személy elleni erőszakos bűncselekmény miatt elítéltek, illetve azok, akiknek a büntetése meghaladja az öt évet.

A program sikerét jelzi, hogy a jogintézmény bevezetése óta egyetlen elítélt sem szegte meg a reintegrációs őrizet szabályait, így senkinek sem kellett visszamennie a börtönbe.