Már 15 ezer éve együtt éltek egerek és emberek

Az eddig véltnél jóval korábban, már 15 ezer éve megjelent az emberi közösségekben a házi egér.

Lior Weissbrod, a Haifai Egyetem kutatója szerint eddig azt feltételeztük, hogy a házi egerek csak akkor kerültek közel az emberhez, amikor 12 ezer éve áttért a gazdálkodásra.

A szakértő és csapata a mai Izrael területén kutatta a házi egér (Mus musculus domesticus) nyomait. Eredményeiket a PNAS folyóiratban közölték.

Most arra derült fény, hogy a rágcsálók már a késő pleisztocén korban feltűntek, amikor a vadászó és gyűjtögető ember letelepedett – mondta Weissbrod és kollégája, Thomas Cucchi, a párizsi CNRS kutatóintézet munkatársa.

Az emberek élelemkészletet, többek között vadon nőtt magvakat halmoztak fel, illetve maradékokat szórtak el, amelyek vonzották a rágcsálókat. A házi egér eközben teljesen kiszorította közeli rokonát, a Mus macedonicust.

Weissbrod és Cucchi tanulmányuk során Izrael öt lelőhelyén talált egérzápfogakat vizsgált: a fogak 11 ezer 500 és 200 ezer éves kor közöttiek voltak. A zápfogak alapján felismerhető az illető egérfaj. A tanulmány feltárta, milyen erős hatást gyakorolt az ember természetes környezetére.

Házi egerek (Fotó: AFP)

Házi egerek (Fotó: AFP)

“Meglepően nagy hatással bírt az ember a környezetére, még mielőtt elkezdődött volna a mezőgazdaság” – emelte ki Weissbrod. Sok kutató abból indult ki eddig, hogy a gazdálkodás volt a fordulópont ember és környezete kapcsolatában. “De most úgy tűnik, ez jóval korábbra tehető” – fogalmazott.

A házi egér korai felbukkanása és a vad egér visszaszorítása arra utaló erős jel, hogy az ember azért vált farmerré, mert letelepedett, és nem fordítva. A szakértők úgy vélik, az első házi egereknek korántsem volt olyan rossz hírük, mint a ma élőknek: a mezőgazdaság elterjedése változtatta meg a kapcsolatot. Korábban a házi egerek profitáltak az emberből, de nem zavarták.

Csak a mezőgazdaság térnyerésével vált problémává, hogy a rágcsálók megették a nehezen összegyűjtött gabonát. Az emberek ezért megpróbálták megakadályozni elterjedésüket és csapdákat állítottak fel. Az egerek kártékonnyá váltak és konkurenciává lettek a táplálékszerzésben.

Kapcsolódó tartalom