Ismét csatatérré vált Párizs egyik külvárosa

Nagy a feszültség Párizs egyik kerületében az ott élő kínaiak és a francia hatóságok között. A kínai nemzetiségű lakosok egy kínai férfi lelövése miatt vonultak utcára. Az ügy részletei egyelőre nem világosak, a kínai diplomácia azonban már lépett és Peking arra kérte Párizst, hogy a lehető leghamarabb vizsgálja ki az ügyet.

Csatatérré vált a francia főváros egyik külkerülete keddre virradó éjszaka. Ezúttal a kínai közösséggel gyűlt meg a frnacia rendőrök baja. A kínaiak minden kezük ügyébe keülő tárggyal dobálták a rendőröket, kukákat borogattak és autósokat támadtak meg.

Pedig a tilakozás békésen indult – egy 56 éves kínai férfira emlékeztek volna, akit a francia rendőrök a lakásában lőttek le. Később azonban elszabadultak az indulatok. A demonstrálók a rendőri erőszak ellen tiltakoztak, és nagyobb biztonságot követeltek.

A rendőrség állítása szerint családi vita miatt hívták ki őket. Ezt követően a beszámolók azonban ellentmondanak egymásnak. A rendőrség szerint a férfi egy éles tárggyal támadta meg az egyik rendőrt, amint kinyitotta az ajtót és a rendőrt csak a golyóálló mellénye mentette meg. Egy kollégája lőtte le a támadót.

A család azonban máshogy emlékszik vissza. A férfi egyik lánya szerint az apja ollóval ment ajtót nyitni, amit a hal megpucolásához használt. Rájuk törték az ajtót, szinte azonnal eldördült a lövés és az apja elterült a földön.

Az incidens után nem csak a francia fővárosban élő ázsiai közösségek háborognak – az ügyből nemzetközi botrány lett. Peking az eset lehető legalaposabb kivizsgálását kérte a francia hatóságoktól és a kínai Külügyminisztérium berendelte a francia nagykövetet.

A francia rendőrség alapos kivizsgálást ígért. Az indulatokat azonban egyelőre nem sikerült lecsillapítani.