Emberemlékezet óta a legpusztítóbb vihar csapott le Ausztráliában

Ausztráliában a széllökések elérték az óránkénti 250 kilométeres sebességet.

A Debbie nevű orkán – amelyet az ötfokozatú skálán a négyes kategóriába sorolnak – felhőszakadással jár együtt, háztetőket visz el, elektromos távvezetékeket rongál meg Ausztrália északkeleti partvidékén. A legnagyobb pusztítást a Withsunday-szigeteken végezte, ott több tízezer ház maradt áram nélkül.

A rendőrség egyik illetékese közölte, hogy egy férfit kórházba vittek. Proserpine városában sérült meg, miután leomlott egy fal.

Jó, hogy jó volt az előrejelzés

Az ausztrál meteorológiai szolgálat kellően korán jelezte a veszélyt, és prognózisa helytállónak bizonyult: a hétfőn még csak hármas erősségű hurrikán keddre négyesre erősödött. Ilyen pusztító vihar még nem volt ezen a területen, ahol az eddig feljegyzett viharok leghevesebbike sem volt kettes fokozatúnál veszélyesebb.

A lakosság nem vette félvállról a meteorológia és a hatóságok figyelmeztetését: elővigyázatosságból több mint 25 ezren hagyták el otthonukat a leginkább veszélyeztetett partvidéken. Queensland államban több mint 400 iskola és óvoda, valamint két repülőtér maradt zárva az orkán miatt. Annastacia Palaszczuk queenslandi kormányfő felszólította a lakosokat arra, hogy a következő 12 órában már ne menjenek ki az utcára.