Egyre rosszabb az allergiásoknak

Egyre több és többféle pollen van a levegőben. A következő napokban a nyírrel gyűlhet meg a bajuk a betegeknek, de magas lehet még a nyár, a kőris, a juhar, valamint a ciprus- és tiszafafélék pollenkoncentrációja is. Szakértők szerint, ha jelentkeznek a tünetek, azonnal meg kell kezdeni a kezelést.

Már virágzik a nyírfa.

Csörsz József négy éve kora tavasszal jelentkeztek nála először az allergia tünetei. Egyre súlyosbodó állapota miatt végül tavaly kivizsgáltatta magát. Most szterioid tartalmú gyógyszert szed, így még nem jöttek elő az ilyenkor szokásos tünetek, mint a tüsszentés, orrfolyás, könnyezés és viszketés, valamint a fáradékonyság.

A parlagfű mellett egyre többen allergiások a fa pollenekre, közülük is a nyírfáéra érzékenyek a legtöbben.

Kora tavasztól egészen őszig virágoznak az úgynevezett nagyon gyakori allergén növények, amelyektől a legtöbben szenvednek.

Különböző trükkökkel, mint például a minden esti hajmosással, az ablakok éjszakai zárva tartásával, vagy a szabadidős tevékenységek kerülésével egy ideig lehet csökkenteni a tüneteket.

Balogh Katalin allergológus szerint a tüneti kezelésekkel, például a vény nélkül is kapható antihisztamin tartalmú gyógyszerekkel, vagy a szteroidos orrspray-kel jelentősen csökkenthetők az allergiás tüneteket. Ezek azonban nem előzik meg az asztma kialakulását. Ezért fontos az allergológiai kivizsgálás.

” A tüneti kezelést akkor kell elkezdeni, mikor ezek a pollenek a levegőbe kerülnek, amire a beteg allergiás. Az immunterápiának az a lényege, hogy annak a tisztított anyagát adjuk a betegnek, amire allergiás, tehát mindenképpen ki kell vizsgálni a panaszainak az okát”- fogalmazott.

Az immunterápia kezelést körülbelül 4 hónappal az allergén virágzása előtt kell elkezdeni. Az egészségbiztosítási támogatás híján költséges megoldást egyre többen választják.