"A sokat kritizált fizikai és jogi határzár működik"

A többi uniós ország is abban érdekelt, hogy olyan határzára legyen, mint Magyarországnak - jelentette ki Törcsi Péter, az Alapajogokért Központ elemzője.

A sokat kritizált fizikai és jogi határzár működik, tehát ez látszik a számokban is. a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal által nyilvánosságra hozott számokból az látható, hogy amióta életbe lépett a határzár, azóta lényegesen megcsökkent azoknak a száma, akik Magyarországon próbálnak bejutni az Európai Unió területére – tette hozzá.

Még így is vannak olyanok, akik itt próbálkoznak, de nyilvánvalóan ennek ez volt a célja, hogy pontosan tudják az embercsempészek, a migránsok is, illetve azok a civil szervezetek, akik a migránsokkal és az embercsempészekkel tudatosan vagy tudat alatt együttműködnek, hogy Magyarország felé nem érdemes az EU területére jönni – mondta Törcsi Péter.

Ezért keresnek most más útvonalakat, ezért abban érdekelt az összes többi uniós tagállam, mindenhol legalább olyan szigorú határzár lépjen életbe mint Magyarországon annak érdekében, hogy vissza lehessen fogni az egész migrációs áradatot az unió felé – magyarázta az elemző.

Most már csak az úgynevezett civil szervezetek azok, amelyek még mindig érdekeltek a bevándorlásban. Ha megnézzük az uniós tagállamok vezetőit, már szinte nem találunk olyat, aki érdekelt lenne abban, hogy minél többen jöjjenek ide be. Még Angela Merkel is és a német politikai elit is a határőrizetre fordítja a hangsúlyt – emelte ki.

A civil szervezetek azonban hajókkal, egyebekkel segítik az embercsempészeknek munkáját, hogy minél könnyebben az EU területére jussanak a migránsok, akik feltételezhetően egyébként menekültstátuszra nem is lennének jogosultak. Nagy részük ugyanis Észak-Afrikából jön, ami nem minősül olyan háborús övezetnek, mint mondjuk Szíria vagy Irak bizonyos területei. Itt tehát bűncselekmények elkövetésének a segítése, illetve az abban való részesség is felmerül – hangoztatta.