Tiszta levegő szellőztetés nélkül

Milyen azoknak a helyiségeknek – lakásoknak, irodáknak, kórtermeknek, stb. – a levegője, ahol életünk nagyobb részét töltjük? Hogyan gondoskodhatunk jó minőségű levegőről, szűrésről, milyen módon tartsuk karban a klímaberendezéseket, hogy kerüljük el a vegyi anyagokat kipárologtató bútorokat és burkolatokat, hogy válasszunk jó szigetelést és megfelelő nyílászárókat, és hogy szellőztessünk okosan?

Léteznek manapság olyan passzív házak, amelyeknél egyáltalán nem szükséges az, hogy az ablakok nyitásával szellőztessünk. Ez a berendezés egy olyan klíma szerkezet, amely egy csövön keresztül cseréli és szűri a levegőt. Kül- és beltéri egységgel rendelkezik ez a berendezés, amely kültéri egysége beszívja a kinti friss levegőt, majd az a lakásba jutva felmelegszik és így egy meleg friss levegőt kaphatunk télen, szellőztetés nélkül. Nyáron ennek ellentette történik, ami a levegő hőmérsékletét illeti. A passzív házak célja, hogy kevés legyen a hőveszteség miközben környezetet és pénztárcát kímél egyaránt. A folyamatos légcserének köszönhetően semmiféle gombásodásra és penészesedésre nem kell számítani.

Simon Gergely levegőklinikus elmondta: Illékony szervek és szén-hidrogének találhatók meg egy-egy beltéri helyiség levegőjében. Nagyon sok ilyen vegyületről ismert, hogy közép és hosszú távon károsíthatják egészségünket, idegrendszerünket, illetve vannak olyan vegyületek amelyek az immunrendszerbe és akár a hormonrendszerbe is beavatkoznak. Általánosságban elmondható, hogy fontos a szellőztetés, de emellett fontos ügyelni arra, hogy hatékonyan töröljünk port és takarítsunk – hangsúlyozta. Nagyon sok olyan vegyület van a lakásunkban, amely feldúsul a porban és ez nincs jó hatással sem gyerekre sem felnőttre -figyelmeztetett.

Fontos a karbantartás és a tisztítás

Veresegyházi Béla Víz-, Gáz-, Fűtéstechnika szaklap szerkesztője hozzá tette: Évente legalább egyszer karban kell tartani és ki kell tisztítani klímaberendezéseinket, ugyanis ezekben is rendívül sok káros anyag és baktérium lehet, amely károsíthatja egészségünket. Mindenképp szakértőt hívjunk, aki hivatalosan tudja igazolni szakértelmét – hangsúlyozta.

Fotó: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Mit tehetünk a nyílászárók cseréje alkalmával a jó levegőzés érdekében?

Németh László az Ipartestületek Országos Szövetségének elnöke elmondta: Az egyik legfőbb probléma az ablakok beépítésének rossz technikája. Nagyon sok rossz példát lehet látni egy-egy családi ház ablakcseréjénél, ugyanis nem felelnek meg a szigetelési szabályoknak a korábban beépített ablakok és nem megfelelően szigetelik az ablak kerete mentén a házat. Fontos tudnivaló, hogy ha nyílászáró cseréhez folyamodunk, fontos bejelentenünk azt a gázműveknek, hiszen a légellátási feltételek megváltoznak, ami akár szén-dioxid mérgezéshez is vezethet, ha nem megfelelő a légellátás – figyelmeztetett.

Felújítás alkalmával fontos a több hetes szellőztetés

Egy felújítás, festés, laminálás alkalmával érdemes több hétig szellőztetni a visszaköltözés előtt, hiszen amíg az ember bármilyen szagot érez, ott nyilván van is valami, ami káros anyagokat bocsát ki – mondta Simon Gergely. Nagy hibát követ el az, aki a csecsemő megszületése előtt kifesti a szobát, új bútorokat vesz és pár nap múlva beköltözteti a gyermeket. Rengeteg káros anyag kerülhet a szervezetébe, ami miatt idegrendszeri károsodást okozhat és akár alacsonyabb lehet az IQ-ja a szennyezések miatt – közölte Simon Gergely levegő klinikus.