Rengeteg dinoszaurusznyomot találtak Ausztráliában

Huszonegy eltérő típusú dinoszaurusznyomra bukkantak kutatók Ausztrália egyik félreeső tengerpartján.

A Queenslandi Egyetem és a James Cook Egyetem paleontológusai szerint ez a világ legváltozatosabb ilyen lelete. A nyomokat 140 millió éves kőzetekben lelték meg a Kimberley-régióban, Nyugat-Ausztráliában.

Steve Salisbury, a Memoir of the Society of Vertebrate Paleontology folyóiratban megjelent tanulmány vezetője szerint a nyomok globálisan páratlanok. A leletet igen jelentősnek nevezte, hozzátéve, az egyedüli bepillantást engedi Ausztráliának a a korai krétakor első felében élt dinoszauruszfaunájába.

A Walmadanyichus hunteri nyomvonala alsó krétakori kőzetekben. (Fotó: AFP)

A Walmadanyichus hunteri nyomvonala alsó krétakori kőzetekben. (Fotó: AFP)

A nyomok között először találtak bizonyítékokat Stegosaurusokra Ausztráliában, emellett némelyik az eddig dokumentált legnagyobb méretű lenyomat. (Egy szauropodanyom hossza például eléri az 1,7 métert.

A leletegyüttes kis híján elveszett, amikor a nyugat-ausztráliai kormány 2008-ban kiválasztotta a régiót földgázfeldolgozáshoz. Az ott élő őslakosok (Goolarabooloo-k) viszont kapcsolatba léptek Salisburyvel és csapatával, hogy hivatalosan is szemügyre vegyék azokat a leleteket, amelyekről ők már régen tudtak. A kutatók több mint 400 órán át vizsgálódtak és dokumentálták a dinoszaurusznyomokat a Walmadany-régióban.

Az ausztrál őslakosoknak igen bonyolult hiedelemviláguk van, ez az álomidő, amely egymással kölcsönösen összeköti a szárazföldet, a szellemiséget, a törvényt, a társasági életet és a környezetvédelmet.

Kutatók mintát vesznek egy szauropodanyomról a  Walmadany lelőhelyen. (Fotó: AFP)

Kutatók mintát vesznek egy szauropodanyomról a Walmadany lelőhelyen. (Fotó: AFP)

A terület végezetül 2011-ben nemzeti örökség státuszt kapott, és a gázprojektet eltörölték.

Salisbury szerint Walmadany körül több ezer ősi nyom található, ezekből 150-et tudnak biztosan 21 egyedi nyomtípushoz kapcsolni, ami a dinoszauruszok négy nagyobb csoportját reprezentálja.

A ragadozó dinoszauruszok hátrahagyta ötféle nyomra bukkantak, míg a hosszú nyakú szauropodákná legalább hat nyomfajtát azonosítottak. Négyfajta nyomot kötöttek a két lábon járó, növényevő ornitophodákhoz, míg hatot páncélos dinoszauruszokhoz.

Ausztrália dinoszaurusz-kövületeinek többségét eddig a kontinens keleti részén lelték fel.