Így tartson akváriumot otthonában

Az akváriumok, gyönyörű és üde színfoltjai minden szobának, irodának. Nemcsak egy üvegtartály vízben úszó halakkal és növényekkel, hanem egy komoly, felelősségteljes hobbi. A kicsi, víz alatti világ egészséges működéséhez az akvaristának bizony sok mindenre oda kell figyelnie.

„Az egész akvarisztika lényege az ökoszisztéma megteremtése, ugyanúgy, mint egy tóban, a tengerben, akármilyen vízben, ezt a növények és a halak egyensúlyával érhetjük el, tulajdonképpen a víznek a gázegyensúlyát kell fenntartani a halaknak és növényeknek helyes arányával” – mondta Pozsgai Norbert, Aquadepo Bt. tulajdonosa.

Az akvarisztika az életről szól

Ahogy a természetben, itt is minden mindennel összefügg. Erre már az akvárium beszerzésénél is tekintettel kell lennünk, éppen ezért nem a saját, hanem az élőlényeink igényeinek megfelelő méretet kell választanunk.

„Ne úgy kezdjük, hogy ha akváriumot szeretnénk tartani, hogy elmegyünk egy üzletbe, megvesszük az akváriumot, majd utána kiválasztjuk hozzá a halakat, hanem keressünk fel egy szaküzletet, ahol megnézzük azt, hogy milyen halak tetszenek nekünk, mi az, amiket tartani szeretnénk, és utána ahhoz fogadjuk meg az üzletben dolgozóknak a tanácsát, hogy mely akváriumméret megfelelő a tartani kívánt halak számára” – nyilatkozta Pozsgai Norbert.

Ne erőltessük a szivárványos guppit

A halak megvásárlása előtt tájékozódjunk a kiválasztott állatok kifejlett méretéről, viselkedéséről és igényeiről. A köztudatban még mindig elterjedt nézet, miszerint a kezdő akvarista számára elevenszülő halakat a legjobb választani, például a szivárványos guppit, de ez ma már nem teljesen állja meg a helyét. Ugyanis ezek a halak, leginkább Ázsiából érkeznek, és nem Magyar szaporulatból, úgyhogy elég sok baj szokott velük lenni, ezért a szakértő nem feltétlenül ajánlja kezdő akvaristák számára.

A guppival ellentétben elsőre is jó választásnak bizonyulhatnak a neonhalak, az apróbb pontylazacok és a páncélos harcsák. Könnyebb tartásukkal, társas életmódjukkal gyönyörű ékkövei lehetnek az akváriumunknak. Nemcsak a faj, hanem az egyed kiválasztása is fontos.

„Nézzük meg azt, hogy a halak egészségesek-e. Az egészséges hal, az fickándozva úszkál, ragyognak a színei, a szeme nem szürkés, nem bágyadt, tehát nagyon fontos dolog az, hogy mielőtt megvásárolnánk abból az akváriumból a halat, ezt vegyük figyelembe” – emelte ki a szakértő.

Az akvarisztika türelemjáték is

A halak telepítése előtt, de már a talaj és növények behelyezése után, új akváriumunk vízének egy ideig állatok nélkül kell üzemelnie. „Víz előkészítőszerek vannak ma már, amelyek semlegesítik a nehézfémeket, a klórt, illetve léteznek baktérium kultúrák, amelyekkel elősegíthetjük az akváriumnak a beindulását. A mai technológia mellett én úgy gondolom, hogy egy hetet, hogyha várunk, akkor az elegendő” – emelte ki Pozsgai Norbert.

A megfelelő vízminőség elengedhetetlen. Az akvárium legfontosabb része a szűrő. Ez ugyanis nemcsak mechanikai, de biológiai tisztító feladatokat is ellát. „A biológiai szűrőnek az a lényege, hogy ebben hasznos baktériumok telepednek meg, ezek a baktériumok végzik a lebontást úgymond, a halak ürülékét, kajamaradékot, ezek dolgozzák föl tulajdonképpen, megkötik az ammónium nitritet, nitrátot, és ezek bontják le, ettől lesz egy akvárium szép tiszta” – mondta Hangácsi Márton a Vadvirág Akvarisztika tulajdonosa

A szűrő is fontos

A teljesítmény mellett nagyon fontos a szűrőfelület mérete. Minél nagyobb, annál több hasznos baktérium telepszik meg rajta. Különböző szűrőtöltetek is vannak, amelyeket kombinálva érdemes használni. Mindezek mellett persze elengedhetetlen a rendszeres vízcsere. Az akvárium méretétől függően hetente, kéthetente, esetleg havonta cseréljük le a víz egynegyedét, egyharmadát. Bár azt hihetnénk, hogy a kisebb akvárium jó kezdésnek, de ezeknél nehezebb megtartani a víz biológiai egyensúlyát.

40 literig azt mondjuk egy akváriumra, hogy nano. Ebben az esetben nagyon apró sziklákból nagyon apró levelű növényekből kell olyan finomításokkal megformázni a látványt, hogy az nagynak tűnjön és nagy térhatást érjünk el. Kis méretben nem is tarthatunk halakat, 30 liter alatt pedig törvény is tiltja a gerinces állatok tartását.

Ahogy a halakból, az édesvízi garnélákból is egyre nagyobb a választék faj, szín, és minta terén. Népszerűségük köszönhető többek között a megjelenésüknek, kis termetüknek, és békés életmódjuknak is. A legfontosabb, hogy mindig az állatok és a növények igényeihez alakítsuk a környezetüket. Így ha folyamatosan karbantartjuk akváriumunkat, sokáig örömünket lelhetjük az apró, felszín alatti világban.