Már vasárnap csökkent az áramfogyasztás

A tavaszi óraátállítás után már vasárnap csökkent a villamosenergia-fogyasztás a szombatihoz képest - közölte a Mavir Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. kommunikációs főmunkatársa az M1 aktuális csatornán este.

Berczelly Réka azt mondta: a nagyfeszültségű hálózatok üzemeltetőjeként a Mavir látja a fogyasztási adatokból, hogy “jócskán spórolunk” az óraállítással. A cég szakemberei összehasonlítják az óraátállítás előtti napok és az óraátállítást követő napok villamosenergia-fogyasztási adatait; főleg az esti csúcsterhelés csökkent már vasárnap is – közölte.

Hangsúlyozta: egy nap körülbelül 1,5-3 százaléknyi villamos energia takarítható meg az óraátállítással, és ez a környezetre is jótékony hatással van.

Berczelly Réka kitért arra is: most télen annyira hideg volt, hogy “minden eddigi rekordot megdöntöttünk az áramfogyasztásban”, azt mérték, hogy 5,5 százalékkal több áram fogyott a télen Magyarországon, “mint eddig bármikor máskor”. Januárban volt a legmagasabb a fogyasztás.