Germanwings-katasztrófa: nagy a felháborodás a másodpilóta apjának szavai miatt

Két éve történt az európai légiforgalom történetének egyik legnagyobb katasztrófája: a Germanwings 9525-ös járatát, fedélzetén 150 emberrel, a repülőgép másodpilótája szándékosan egy hegy oldalába vezette a francia Alpokban. A tragédiában minden utas életét vesztette. A másodpilóta édesapja most új elmélettel állt elő: szerinte fia mégsem szándékosan okozta a tragédiát.

A Germanwings Airbusa 2015-ben egy hegyoldalnak csapódott Franciaországban. A Barcelonából Düsseldorfba tartó járaton 144 utas és a hatfős személyzet tartózkodott, mindannyian életüket vesztették.

Két nappal a tragédia után megállapították, hogy a német származású másodpilóta, Andreas Lubitz szándékosan vezette az utasszállítót az Alpok hegyvonulataiba. Kiderült ugyanis, hogy pszichés gondjai voltak, ám ezt a rendszeres orvosi alkalmassági vizsgálatokon sem szűrték ki.

Germanwings katasztrófa - Andreas Lubitz másodpilóta. Forrás: Facebook.com

Germanwings katasztrófa – Andreas Lubitz másodpilóta. Forrás: Facebook.com

Két évvel a tragédia után ismét a helyszínre látogattak az áldozatok családtagjai, ahol gyászmisét mutattak be a közeli római katolikus katedrálisban. Ezzel egyidőben jelent meg a tragédiáért felelős másodpilóta édesapjának egy nyilatkozata, mely szerint lehetséges, hogy fia mégsem szándékosan és előre eltervelten okozta a tragédiát.

Guenter Lubitz azt mondta, fia valóban depressziós volt 2008 és 2009 között, de hat évvel a tragédia előtt „teljesen felépült és visszanyerte régi erejét és életkedvét”. Az apa szerint a nyomozás eredményét még mindig nem lehet véglegesnek tekinteni, ezért fiát sem lehet bűnösnek kimondani.

Az áldozatok között volt a németországi Haltern városának tizenhat középiskolás diákja és két tanára. A város polgármestere mélységesen elítélte és tiszteletlennek nevezte a nagy port kavart nyilatkozatot. “Azt megértem, hogy gyászol a fia miatt, de azt hiszem, nem így kellene ezt kifejeznie” – mondta.

Az áldozatok hozzátartozói is felháborodásuknak adtak hangot és ügyvédhez fordultak, aki azt mondta: a nyomozás eredményei egyértelműek, a másodpilóta felelőssége nem vonható kétségbe.

Kapcsolódó tartalom