Felkészültek a déli határnál a jogi határzárra

Felkészültek a déli határnál a rendőrök, a katonák és a bevándorlási hivatal munkatársai a keddtől érvényes változásokra - ezt közölte a Belügyminisztérium. Kedden ugyanis életbe lép a szigorúbb jogi határzár. Innentől - a kormány szerint - csak a valódi menekültek léphetnek be az országba. Egyedül a kísérő nélkül érkező gyerekek jelentenek kivételt.

Nyissátok meg a határokat! – egyebek mellett ezt skandálták a migránsok Belgrád központjában azon a rendezvényen, amelyet önkéntesek szerveztek nekik.

Nem akarunk kerítéseket, drótakadályokat, határokat, mi szabad mozgást szeretnénk. Azt akarjuk, hogy a világ összes országa szívesen fogadja be a migránsokat és kérjük a kormányoktól, hogy hallgassanak meg minket” – mondta az egyik szervező.

Az úgynevezett park fesztivált korábban olyan szórólappal hirdették meg, amelyen egy drótvágó olló és egy kettévágott szögesdrót szerepelt. A tánc és a műhelymunkák mellett előkerültek a szabad mozgást követelő transzparensek, az esemény pedig egy tüntetéssé alakult.

“Ez egy tüntetés, tovább akarunk menni és azt kérjük, hogy nyissák meg a határt” – mondta egyikük.

Az eredetileg békésre tervezett rendezvény nem múlt el incidens nélkül. Pakisztáni és afganisztáni migránsok egy csoportja ugyanis összeverekedett. Végül a rendőrségnek kellett beavatkoznia.

Szabadka környékén jelenleg is több százan várakoznak továbbjutásra. A befogadóközpontokon kívül táborozók csak akkor bújnak el sátraikból, amikor az önkéntesek megjelennek.

Szombat délután sokan már a következő próbálkozásukat tervezték.

Szeretnék eljutni a következő országba, Magyarországra, eddig háromszor próbálkoztam” – mondta egy pakisztáni férfi, aki eltakarta arcát.

Itthon 3 nap múlva életbe lépnek az új szabályok. Keddtől a menekültügyi eljárásokat már a határon folytatják le. És csak azokat engedik be az országba az ügyintézés idejére, akik 14 évnél fiatalabbak – közölte a Belügyminisztérium.

A szaktárca emlékeztet: a tranzitzónába érkezőket a beléptetés előtt átvizsgálják majd, és egy általuk értett nyelven tájékoztatják jogaikról és kötelezettségeikről.

A nap 24 órájában elérhető lesz az egészségügyi és a szociális ellátás is, és egyebek mellett fekvőhelyet, ágyneműt, tisztasági csomagot, napi háromszori étkezést, és vallásgyakorlásra alkalmas helyiséget is biztosítanak a tranzitzónákban a bevándorlóknak.

A magyar határvédelem felkészült a megerősített jogi határzárra. A személyi és tárgyi feltételek is megvannak -  áll a tárca közleményében, amelyben leszögezik: A cél az, hogy a tisztázatlan státuszú migránsok ne mozoghassanak szabadon Magyarországon és az Európai Unióban, és hogy csökkenjen a migráció biztonsági kockázata.

Csak olyan migránsok léphetnek majd be Magyarországra, akik valóban jogosultak a politikai menedékjogra – ezt mondta a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az M1-en. Bakondi György úgy fogalmazott: a magyar kormány nem akar tömeges, agresszív és ellenőrzés nélküli beáramlást. Ezért szigorítják a szabályokat. És ezért építik meg a második kerítést is.

A külgazdasági és külügyminiszter pedig azt közölte: egyre népszerűbb a magyar álláspont az illegális bevándorlással kapcsolatban, de a brüsszeli küzdelem folytatódik.

Szijjártó Péter úgy fogalmazott: Brüsszel célt tévesztett, a tagállamokat le akarja győzni, és az illegális bevándorlókat beengedni, ami elfogadhatatlan.