Eurovíziós Kórusfesztiválon a pécsi Bartók Béla Férfikar

A pécsi Bartók Béla Férfikar képviseli hazánkat az Eurovíziós Kórusfesztiválon. A kétszeres kórusolimpiai-bajnok kórust, demófelvételek alapján nyolc kiemelkedő hazai énekkar közül választották ki. Az Eurovíziós Dalfesztivál mintájára első alkalommal szervezett versenyen július 22-én Lettországban, Rigában lépnek majd színpadra – hangzott el a Kossuth Rádió Szombat délelőtt című műsorában.

Tavaly októberben kaptam egy felkérést, hogy a Bartók Béla Férfikar felvételeiből küldjek be egyet azzal a céllal, hogy lesz egy nagy európai rendezvény, melyre kórusokat válogatnak. Három héttel ezelőtt jött egy telefon Németországból, hogy a Bartók Béla férfikart választották – mondta Lakner Tamás Liszt-díjas karnagy, a pécsi egyetem művészeti karának dékánja.

Ez egy televíziós verseny kórusoknak az Eurovíziós Dalfesztivál mintájára. Ezt a European Broadcasting Union (EBU) és az Interkultur nevű szervezőcég találta ki, hogy legyen egy, a kóruszenét népszerűsítő intézmény. Az EBU-nak 56 ország tagja, a többi közt az MTVA is – jegyezte meg.

Mint mondta: az Eurovíziós Kórusfesztivál Rigában lesz, egy 8 ezer férőhelyes arénában, július 22-én. Az Eurovíziós Év Kórusa címet lehet elnyerni. A zsűriben lesz a többi közt John Rutter, Elina Garanca, és vendége lesz a fesztiválnak a Grammy-díjas Eric Whitacre.

Ez egy óriási lehetőség, hogy “injekciót adjunk a kórusmuzsika népszerűsítésének” – fogalmazott.

Hat percet kap minden együttes, és lehetőség szerint nemzeti jellegzetességeknek kell megjelenni a műsorban. Én elküldtem már egy javaslatot, miután idén Kodály-év van, a Karádi nóták című művét választottam, mert abban nagyon sok karakter van: bordalos rész, néptáncos rész, ballada. Tehát meg tudjuk mutatni talán mindezt, amire képesek vagyunk – hangoztatta.

Hozzátette: abban a levélben, melyben a felkérték őket, beleírták, hogy a kiválasztott mű legyen könnyen emészthető, felfogható. A fesztivál tehát vélhetően populáris jellegű lesz, nyilván a kórusmuzsikát így lehet népszerűsíteni – jegyezte meg.

Elmondta azt is, hogy a férfikarnak több mint negyven díja van, kétszer is nyertek már kórusolimpiát. Programjaikkal bejárták az egész világot. Pécset pedig immár 24 éve rendeznek bordalfesztivált.

Beszélt arról is, hogy a férfikar Kodály Zoltán Huszt című művével pályázott. Döntőbe került tudomása szerint Ausztria, Belgium, Németország, Szlovénia, Észtország, Dánia.