V4 Híradó: Lengyel-magyar egység Európáért

Magyarország és Lengyelország azon az állásponton van, hogy az európai uniónak a nemzetállamok közösségének kell maradnia - ezt mondta Áder János Lengyelországban, a lengyel-magyar barátság napja alkalmából tartott állami találkozó után. Hozzátette, Magyarországot és Lengyelországot közös célok és érdekek kapcsolják össze, a közös történelmi sors a mai törekvésekben is tetten érhető.

A szombati római európai uniós csúcstalálkozó nyilatkozattervezete egy sor olyan gondolatot tartalmaz, amelyeket a V4-ek szorgalmaztak – jelentette ki a cseh miniszterelnök.

Bohuslav Sobotka hozzátette, a V4-eknek sikerült elérniük, hogy a nyilatkozat nagy hangsúlyt fektessen az EU-n belüli biztonságra és a külső határok védelmére. Azt mondta, ha a dokumentumon már nem változtatnak lényegesen, ő aláírja. Megismételte korábbi nyilatkozatát, miszerint Prága számára például elfogadhatatlan a kétsebességes Európa gondolata.

Varsó és Budapest egységben

Katonai tiszteletadással fogadta Andrej Duda államfő Áder Jánost, a lengyelországi Piotrków Trybunalskiban a lengyel magyar barátság napján. A magyar köztársasági elnök kiemelte, a két nép barátságának a történelem mélységet, a rokonlelkűség megértést, a kölcsönös kíváncsiság pedig mindig megújuló erőforrást ad.

Adrzej Duda folytatott egyeztetésről beszámolva azt mondta: kettejük között egyetértés van abban, hogy nem az Egyesült Államok mintájára átalakuló Európában gondolkoznak. Áder János hangsúlyozta: Magyarország azt szeretné, hogy a nemzetállamok jogosítványai, szuverenítása a jövőben is megmaradjon, miközben egyetértünk az EU céljaival.

- A két ország között egy olyan stratégiai együttműködés van, ami jótékonyan befolyásolja, a V4es együttműködést és egy négy országra kiterjedő, világos, egyértelmű, világos értékeken nyugvó, világos alapvelveken nyugvó Európai uniós stratégiát vázol fel, és ez az egyértelmű magatartás, egyértelmű kiállás segít nekünk abban, hogy saját céljainkat közös céljainkat az Európai Unió vonatkozásában elérjük – mondta Áder János.

A lengyel államfő kijelentette, Varsó, Budapest és a Visegrádi országok együtt is elutasítják a töbsebességes Európa gondolatát. Ezt pedig az uniós vezetők számára is egyértelművé tették.

- A lengyel és a magyar kormány a Visegrádi csoport tagjaiként egy közös nyilatkozatot fogadott el, amelyet beterjesztettek a római uniós csúcstalálkozó zárónyílatkozatához, és amelyet az Európai Tanács holnap el is fogad. Ez a nyilatkozat tükrözi, hogy a Visegrádi országok az unió jövőjével kapcsolatban közös állásponton vannak, vagyis meg kell őrizni az Európai unió egységét – jelentette ki a lengyel elnök.

Hozzátette, közös uniós megoldásra van szükség az Európát fenyegető terrorizmus megfékezése érdekében. Mint mondta, a terrorizmussal összefüggő válság is az általános európai válságnak a része.

V4-együttmükődés a gyógyszerek területén

Szakmai konferenciát tartottak Pozsonyban a Visegrádi országok gyógyszerészkamaráinak vezetői.

Magyarország, Szlovákia, Csehország és Lengyelország szakmai vezetői most először találkoztak, hogy szakmai tapasztalatukkal segítsék a másikat, és megvitassák azokat a problémákat és kihívásokat, amelyekkel az ágazat résztvevőinek szembe kell nézniük. Megállapodtak, hogy rendszeres lesz ez a szakmai fórum, a következőt Lengyelországban rendezik meg.

- Nagyon jó kezdeményezésnek tartjuk a szlovák kollegáknak a kezdeményezését, hiszen az a közös történelmi múlt, ami ezt a négy országot összeköti, illetve az, hogy az egészségügyi rendszereknek a fejlődése is nagyon sok hasonlóságot mutat, egy nagyon jó alap és ok arra, hogy itt találkozzunk, és az elmúlt időszak változásait együtt megbeszéljük – jelentette ki Horváth Sziklai Attila.

Örökségéhez jut a történelmi származású család

Visszakapja barokk kastélyát, földjeit és erdeit a dél-morvaországi Luhacsovice fürdővárostól a magyarországi származású arisztokrata Serényi család.

A második világháború után államosított vagyon visszaadása még évekig is tarthat, de a tárgyalások már elkezdődtek. A grófi Serényi család, amely már korábban letelepedett és birtokokat szerzett Morvaországban, a luhacsovicei birtokot a 17. század közepén szerezte meg, és a múltban jelentősen hozzájárult a helyi gyógyfürdő fejlesztéséhez is.