Trumpék is üdvözölték az EU-t a Római Szerződés 60. évfordulója alkalmából

Üdvözölte pénteken a Trump-kormányzat az Európai Uniót a Római Szerződés aláírásának 60. évfordulója alkalmából, hangsúlyozva, hogy osztja "a szabadság, a demokrácia és a jogállam" előmozdítása iránti elkötelezettséget.

“Közösen fordulunk a következő hatvan év felé, hogy több biztonságban és jólétben osztozzunk” – áll a Fehér Ház szűkszavú közleményében.

Az EU szombaton ünnepli – a Brexit árnyékában és Theresa May brit kormányfő távollétében – alapító okirata aláírásának 60. évfordulóját.

Donald Trump republikánus amerikai elnök többször is bizalmatlanságot és aggodalmat keltett az Atlanti-óceán innenső oldalán nyilatkozataival, például amikor “csodálatosnak” nevezte Nagy-Britannia kiválását az unióból, és azt jósolta, hogy más országok is követni fogják a szigetország példáját.

A 27 tagállam állam és kormányfői szombaton a római Capitoliumi Múzeumok Horatiusok és Curiatiusok termében találkoznak, ahol hatvan éve, 1957. március 25-én írta alá Franciaország, Németország, Olaszország, Belgium, Hollandia és Luxemburg az Európai Gazdasági Közösség és az Európai Atomenergia Közösség (Euratom) létrehozásáról szóló, az Európai Unió létrejötte első lépésének számító szerződéseket.