Megalakult a Közép-európai Cirkuszművészeti Egyesület

Tíz ország artistaművészeinek egybehangzó szavazatával alakult meg a Közép-európai Cirkuszművészeti Egyesület a Cirkuszi szomszédolás című műsor zárónapján a Fővárosi Nagycirkuszban - tette közzé a Fővárosi Nagycirkusz honlapján.

2017. március 19-én a Fővárosi Nagycirkuszban ünnepélyes keretek között megalakult a CECA (Central European Circus Art Association), a Közép-európai Cirkuszművészeti Egyesület.

Forrás: fnc.hu

Megalakult a Közép-európai Cirkuszművészeti Egyesület. Forrás: Fővárosi Nagycirkusz

Az alapító tagok – elsősorban artistaművészek és a cirkuszművészethez aktívan kapcsolódó háttérszakmák képviselői, táncosok, zenészek, műszaki dolgozók, rendezők, cirkuszmenedzserek – a Fővárosi Nagycirkusz Cirkuszi szomszédolás című műsorának sikere kapcsán döntöttek úgy, hogy szükség van egy olyan szervezetre, amely a cirkuszművészet közép-európai regionális érdekeit képviseli.

„Összefogás, respekt és egymás művészetének elfogadása” – ezzel a mottóval és célkitűzéssel fogadták el az alapszabályt. A cirkuszművészet az emberi teljesítőképesség határait feszegető, társadalmi üzeneteket hordozó és kifejező előadó-művészeti ág. A tervezett új budapesti nemzeti cirkuszközpont egyben a közép-európai régiót is hivatott kiszolgálni.

Az új egyesület felvételét kéri mindkét nagy világszervezetbe: a Cirkuszművészeti Világszövetségbe (Fédération Mondiale du Cirque), valamint az Európai Cirkuszművészeti Szövetségbe (European Circus Association), azok programját magára nézve is iránymutatónak tartja. A most alakult szervezetnek tagja lehet valamennyi artistaművész, cirkuszművészethez kapcsolódó háttérdolgozó, cirkusztámogató, akinek  aktív kapcsolata van a közép-európai cirkuszi régióval.