Hivatalos: ő volt a londoni merénylő

A rendőrségi bejelentés szerint a támadást az 52 éves Khalid Masood hajtotta végre. Masood a délkelet-angliai Kentben született, és az utóbbi időben a közép-angliai West Midlands országrészben élt.

Ebben a térségben van Birmingham, a második legnagyobb népességű brit város is, ahol a rendőrség csütörtök hajnalban nagyszabású rajtaütéseket hajtott végre, házkutatásokkal és őrizetbe vételekkel.

Mentősök hordágyra helyezik a támadót, aki  megkéselt egy rendőrt a brit parlament épületénél, miután a Westminster hídon gyalogosok közé hajtott Londonban 2017. március 22-én. A Scotland Yard tájékoztatása szerint négyen meghaltak és legalább húszan súlyosan megsérültek a London belvárosában elkövetett merényletben. (MTI/AP/Stefan Rousseau)

Mentősök hordágyra helyezik a támadót, aki megkéselt egy rendőrt a brit parlament épületénél, miután a Westminster hídon gyalogosok közé hajtott Londonban 2017. március 22-én. A Scotland Yard tájékoztatása szerint négyen meghaltak és legalább húszan súlyosan megsérültek a London belvárosában elkövetett merényletben. (MTI/AP/Stefan Rousseau)

Londonban is voltak hasonló rendőrségi akciók, és csütörtök délutánig a két városban összesen nyolc személyt vettek őrizetbe.

A Scotland Yard csütörtöki közleménye nem említi, hogy Masood Birminghamben élt volna, de a birminghami nyom már a merénylet után nem sokkal felmerült, mivel a Westminster hídon végrehajtott gázolásos merénylethez az elkövető egy olyan járművet használt, amelyet Birminghamben bérelt.

A Scotland Yard szerint Masood az elmúlt évtizedekben erőszakos bűncselekmények miatt többször állt bíróság előtt, de terrorizmus vádjával soha nem vonták felelősségre.