Enyedi Ildikó filmje a Pekingi Nemzetközi Filmfesztiválon

A Pekingi Filmfesztiválon ötszáz filmet tűznek műsorra mintegy 30 filmszínházban a 16 nap alatt. Magyarországot Enyedi Ildikó Testről és lélekről című filmje képviseli.

Az április 16. és 23. között zajló 7. Pekingi Nemzetközi Filmfesztivál a zsűri elnöke idén Bille August dán filmrendező lesz, a fesztiválon bemutatják Enyedi Ildikó Testről és lélekről című filmjét, az Ezüst Medve-díjas The Other Side of Hope című Aki Kaurismaki-filmet is és retrospektív válogatásban David Lynch filmes életművét is műsorra tűzik.

testről és lélekről - Enyedi Ildikó új filmje. Fotó:youtube

Lynch filmjei közül számos olyan alkotást vetítenek, amelyeket korábban nem láthatott a közönség a kínai mozikban: köztük a Radírfej, a Kék bársony, Az elefántember, a Lost Highway és a Mulholland Drive című filmeket. Bemutatják ezen kívül az amerikai rendezőről készült David Lynch: The Art Life című dokumentumfilmet is, amit április elején a budapesti Titanic Filmfesztiválon is látható lesz.

Lynch, aki jelenleg a május végétől új epizódokkal jelentkező Twin Peaks-sorozaton dolgozik, a pekingi szervezők szerint nem vesz részt a fesztiválon – számolt be róla a The Hollywood Reporter.

 

David Lynch és Ringo Starr a zenész 75. születésnapja alkalmából rendezett ünnepségen a Capitol Records Los Angeles-i székhelyén 2015. július 7-én. (MTI/EPA/Nina Prommer)

David Lynch és Ringo Starr a zenész 75. születésnapja alkalmából rendezett ünnepségen a Capitol Records Los Angeles-i székhelyén 2015. július 7-én. (MTI/EPA/Nina Prommer)

A kétszeres cannes-i Arany Pálma-díjas Bille August viszont a nemzetközi zsűri elnökeként dönt majd az idei Tiantan-díjakról, a karjait az Ég Templomának (Tiantan) körvonala felé nyújtó nőt ábrázoló aranyszobrokról. A versenyprogramban 15 alkotás szerepel.

A Pekingi Nemzetközi Filmfesztivál logója

A mustrán egyébként a dán filmes, továbbá Michelangelo Antonioni olasz filmrendező és Sylvia Chang színész-rendező munkáiból is látható majd retrospektív válogatás.

Versenyen kívül nézheti meg a közönség a Halálos iramban és A Karib-tenger kalózai új epizódjait.