Besokalltak az osztrákok: leállítanák a migránsok átvételét

Hans Peter Doskozil osztrák védelmi miniszter ellenzi, hogy Ausztria több menekültet vegyen át Olaszországból. Erről a tárcavezető számolt be csütörtökön az APA osztrák hírügynökségnek.

“Amíg az illegális, ellenőrizetlen bevándorlás továbbra is létezik, és Ausztria ennyire meg van terhelve, nincs lehetőség egy további legális útra a menedékkérők számára” – hangsúlyozta Doskozil.

Az osztrák belügyi tárca szerdán megerősítette Marco Minniti olasz belügyminiszternek azt a nyilatkozatát, miszerint a menekültek áttelepítését célzó uniós mechanizmus keretében menedékkérők érkeznének Olaszországból Ausztriába. Minniti szerint a pontos számukról egyelőre még tárgyalnak, viszont kizárólag egyedül utazó fiatalkorú menekültekről lenne szó, akik jó esélyekkel rendelkeznek menedékkérelmük pozitív elbírálására.

Migránsok a dél-olaszországi Salerno kikötőjében. (MTI/EPA/Cesare Abbate)

Migránsok a dél-olaszországi Salerno kikötőjében. (MTI/EPA/Cesare Abbate)

“Jelenleg ellenzem, hogy megnyissuk ezt a legális utat a menedékkérők számára” – jelentette ki az osztrák védelmi miniszter. Hozzáfűzte, hogy figyelembe kell venni az arányokat, hiszen az uniós statisztikai hivatal (Eurostat) adatai szerint Ausztriában tavaly mintegy 36 ezer menedékkérelmi eljárás indult, míg Olaszországban 120 ezer. Ausztria és Olaszország lakosságának aránya egymáshoz képest 1:7-hez, a menedékkérelmi eljárások tekintetében viszont az arány  1:3-hoz. “Ez azt mutatja, hogy Ausztriára jóval nagyobb teher nehezedik, mint Olaszországra, vagyis kétszer akkora” – állapította meg Doskozil.

Az osztrák védelmi tárca vezetője szerint a menekültek számára az Európai Unió területén kívül kellene létrehozni központokat, amelyekben lefolytatnák a menedékkérelmi eljárásokat. Ugyanakkor – hangsúlyozta Doskozil – a legális útnak  az lenne a szigorú előfeltétele, hogy véget vessenek az illegális bevándorlásnak.

A miniszter szerint ilyen központok elképzelhetőek lennének olyan stabil viszonyokkal rendelkező országokban, mint a Nigeri Köztársaság. Az Európa határain kívül lévő központok egyben tehermentesítenék Görögországot és Olaszországot is – érvelt Doskozil.

A tárcavezető ismételten amellett érvelt, hogy meg kellene erősíteni a határvédelmet a menekültek által használt nyugat-balkáni útvonal mentén. Arról is tájékoztatott a miniszter, hogy a bécsi kormány jelenleg olyan törvénymódosításról tárgyal, amely kétoldalú megállapodások keretében is lehetővé tenné osztrák katonák más országok határvédelmében történő bevonását.