Facebook tippek: beállítások, amiket ajánlott betartani

Néha a pillanat hevében olyasmit is posztolunk, amit később megbánunk. Vagy éppen mások helyezik el az idővonalunkon.

Érdemes a magánéletünket valamivel jobban biztonságban tudni a közösségi oldalon néhány alapbeállítás segítségével – ha még nem tettük volna meg.

Pár kattintással sok későbbi kényelmetlenséget lehet elhárítani.

Szabályozzuk, ki írhat az idővonalunkra

Kapcsoljuk ki, hogy bárki bármit posztolhasson.

Ehhez kattintsunk Facebook oldalunkon a jobb felső menü lefelé mutató háromszögére, s válasszuk a „Beállítások”-ban az „Idővonal és megjelölés” menüpontot.

ki irhat az idovonalamra

Alaphelyzetben az „Ismerősök” áll. vagy állítsuk „Csak én”-re, vagy kapcsoljuk be az „Ellenőrzöd a bejegyzéseket, amelyekben az ismerőseid megjelölnek, mielőtt megjelennének azok az idővonaladon?” opciót.

Célszerű figyelembe venni, hogy az idővonalunkról utóbb elrejtett dolgok továbbra is rendületlenül megjelenhetnek a hírfolyamban, a keresésekben és egyéb helyeken a Facebookon. Jobb, ha eleve ki sem kerül aggályos tartalom.

Korlátozzuk, mi látható rólunk

Ugyanitt a „Megtekintés mint” eszköz megmutatja, hogyan néz ki az idővonalunk a nyilvánosság vagy az ismerősök számára.

Beállíthatjuk, pontosan ki olvashatja az idővonalunkon megjelenő posztokat.

ki lathatja a posztjaimat

Célszerű kiaknázni az „Egyéni” beállítás lehetőségét, mert korántsem biztos, hogy ugyanazt akarjuk megmutatni a közvetlen barátainknak, mint például az iskolatársaknak, kollégáknak.

egyeni

Az Egyéni opciót csak akkor tudjuk igazán hasznosan alkalmazni, ha ismerőseinket „Listák”-ba csoportosítjuk. Nem kis munka, de csak egyszer kell elvégezni.

Létrehozásukhoz ezúttal induljunk el a fenti vízszintes menüsorban a „Kezdőlap”-tól, majd válasszuk az „Ismerőslisták”-at, mire elérhetővé válik az „Ismerősök” ablak.

Felül, a + Lista létrehozására kattintva tudunk új listákat létrehozni.

listak letrehozasa

Érdemes egyértelmű elnevezéseket alkalmazni, hogy a jövőben az „Egyéni” opció választásával könnyedén válogathassuk, ki látja, s ki nem a mondandónkat.