Emberi jogokkal ruházták fel a Gangeszt

Két indiai folyót is személyiségi jogokkal ruháztak fel a környezetszennyezés elleni harc egyik fontos lépéseként. A Gangesz és a Jamuna eddig is szent folyók voltak, de mostantól már az élőlények soraiba tartoznak, és személyiségi jogok illetik meg őket - döntött egy indiai bíróság.

A hinduk eddig is szentként tisztelték a Gangeszt és a Jamunát, úgy tartják, mágikus ereje van a folyók vizének.  A két folyó mostantól hasonló védelmet élvez, mint az emberek, így szennyezésük bántalmazásnak minősül.

Kétségbeesésből hozták a furcsa döntést

Ha bárki ártani merészel a szent folyóknak – szennyezéssel vagy más módon – és mellékágaiknak, akkor tettét egy másik személy elleni bűncselekménynek számítják. A döntést az India északi részén fekvő Uttarakhand állam egyik bírósága hozta meg hétfőn, mivel megelégelték, hogy a szomszédos államok hatóságai nem foglalkoznak a folyó ellen elkövetett bűntettekkel, a szennyezéssel.

Az indiai folyók szennyezettsége évek óta komoly problémákat okoz az országban. A folyók vízébe szinte mindent beleeresztenek, az ipari hulladéktól kezdve a mezőgazdasági növényvédő szerekig kontroll nélkül ömlesztik bele a szemetet. Ehhez jön a szennyvíz is, ami tovább rontja a helyzetet és ihatatlanná teszi a vizet. A folyók személyiségi jogokkal való felruházásától azt remélik, hogy csökken a brutális mértékű szennyezés.