Az Óriástól az 1945-ig - hamarosan indul a Titanic Nemzetközi Filmfesztivál

Mindössze két hét választja el a film szerelmeseit, hogy a 24. Titanic Nemzetközi Filmfesztiválon 34 friss, izgalmas és kihagyhatatlan mozit nézhessenek meg.

Aki ismeri, annak nem kell bemutatni a Titanic Nemzetközi Filmfesztivált, aki azonban még nem volt szemtanúja a versengő külföldi filmek “összecsapásának” most április 6-13 között teheti meg Budapesten a szokásos helyszínen, azaz a Toldi Moziban, az Urániában és új helyszínként a Színház és Filmművészeti Egyetem (SZFE) Ódry Színpadán, amely a Pop-Up Cinema@Ódry Színpad SZFE nevet kapta a keresztségben.

A filmfesztivál idei jelmondata, a “Fesztivál, ami összeköti a világot” nem kizárólag képletesen értendő, hiszen 27 ország filmjeit hívták most meg a szervezők, számszerűen 34 alkotást nézhetünk majd meg hat kategóriában – mesélte Horváth György fesztiváligazgató. A 2005 óta versenyfesztiválként is működő Titanicon idén 7 film versenyez majd a Hullámtörők-díjért, melynek odaítéléséről a háromtagú zsűri, Frédéric Strauss francia kritikus, Dragomán György író és a zsűri elnöke, Enyedi Ildikó fog dönteni.

Titanic Nemzetközi Filmfesztivál  -  Óriás (svéd film)

Titanic Nemzetközi Filmfesztivál – Óriás (svéd film)

Kezdésnek rögtön egy svéd filmet láthatunk az Óriás címmel, de vetítenek Oscar-jelölt filmeket, Ewan McGregor (Amerikai pasztorál), Koncsalovszkij (Édenkert) és Jim Jarmusch (Gimme Danger) egy-egy munkáját és dokumentumfilmet David Lynch-ről és Leonard Cohenről. Utóbbi rendezője, Tony Palmer elkíséri filmjét a Titanicra.

A fesztiválon láthatjuk első ízben Török Ferenc 1945 című alkotását – a rendező számára megtiszteltetés és evidencia volt, hogy filmjét a Titanicon mutatják be először, hiszen mindig is ez volt az a mustra, amelyen sok magyar filmes mellett ő is itt kapott igazi kitekintést a világra. Ahogy mondta, kissé tart saját filmje magyar fogadtatásától, hiszen az egy kényes történelmi időszakban játszódik.

Török Ferenc 1945 című filmjének egy jelenete. Fotó: Miami Jewish Film Festival

Török Ferenc 1945 című filmjének egy jelenete. Fotó: Miami Jewish Film Festival

Újdonságnak számít, hogy az eddigi kategóriák mellett Titanic dox néven a zenés dokumentumfilmek is bemutatkoznak, amelyeket eredeti nyelven vetítenek.

A gazdag válogatás számos díjnyertes alkotást is tartalmaz. Bemutatják Koncsalovszkij Édenkert (Paradise) című holokausztdrámáját, mely tavaly a legjobb rendezőnek járó Ezüst Oroszlánt nyerte a Velencei Filmfesztiválon. Két Oscar-jelölt amerikai film – Annette Bening főszereplésével Mike Mills XX. századi nők, valamint Jeff Nichols Loving című alkotása – is a Titanicon lesz először látható, de jön a Nyers (Raw) című francia arthouse horror, mely megnyerte a FIPRESCI-díjat a tavalyi Cannes-i Filmfesztiválon és Torontóban is nagy visszhangot keltett, mikor a nézők közül többen is elájultak.

Amerikai pasztorál

Amerikai pasztorál

A legendás angol rendező, Terence Davies A lélek saját társat választ (A Quiet Passion) című drámájában Emily Dickinson életét mutatja be, ugyanebben a szekcióban látható majd egy különös hangulatú észt krimi Anya címen; Ewan McGregor pedig Philip Roth azonos című regényéből készítette az Amerikai pasztorál című alkotást. A koreai film szerelmesei semmiképp ne hagyják ki az 1923-ban játszódó Árnyak ideje (The Age of Shadows) című filmet, melyben a japán megszállás alatt álló Koreában nagy vihart okoz a japán gyarmatosítás szimbóluma, a csongnói kerületi rendőrkapitányság felrobbantása vagy a Kokszongi siratót (The Wailing), melyben egy békés tengerparti faluban az emberek elkezdik megölni egymást látszólag minden ok nélkül. Igazi csemegének ígérkezik a brazil Mad Max-típusú a Szent, a Gonosz és a Motoros (Holy Biker) és Az alagút végénél (At the End of the Tunnel) című argentin bankrablásos thriller.

A fesztivál megszervezéséhez az NKA, az EMMI, a KKM és Budapest Főváros nyújtott támogatást, a teljes program már most nyilvános a titanicfilmfest.hu weboldalon.