Lendületbe jött a turizmus

Tovább folytatódott a turizmus felívelése idén is - derül ki a KSH legfrissebb adataiból: az év első hónapjában csaknem tíz százalékkal nőtt a szálláshelyek vendégforgalma. A szakértők azt mondják, a jó évkezdés után az előfoglalásokból is arra következtetnek, hogy marad a trend. Idén öt hosszú hétvége lesz - ezekre szinte kivétel nélkül teltházakra számítanak a hotelek.

Többen is pezsgőfürdőzéssel indították a hetet Egerszalókon. Aki csak tehette fürdőzött ennek a hotelnek a wellnes-részlegén. Közben a recepción is nagy volt a pörgés: egymás után jöttek az újabb és újabb vendégek. Egy zalakarosi hotelben még csak éppen, hogy kijelentkeztek a vendégek hétvégéről, de már szinte rögtön érkezett is az utánpótlás.

Fürdőzők egy kültéri medencében - képünk illusztráció (MTI Fotó: Oláh Tibor)

Fürdőzők egy kültéri medencében – képünk illusztráció (MTI Fotó: Oláh Tibor)

Virághné Bálint Mária, a zalakarosi Hotel Aphrodité, valamint a Venus Superior igazgatója szerint már a téli időszakban is több vendég volt, mint egy évvel korábban. „Hétköznap jellemzően külföldi, így osztrákok és német vendégeink vannak; a magyar családok hétvégére szoktak megérkezni” – tette hozzá.

Több a külföldi

Országszerte jól teljesítettek a hazai szálláshelyek az év első hónapjában a tavalyi év azonos időszakához képest – ez derül ki a KSH legfrissebb adataiból. Idén januárban csaknem tíz százalékkal nőtt a hotelek és szállodák forgalma – amíg a belföldi vendégek több mint öt és fél, addig a külföldiek csaknem 14 százalékkal több időt töltöttek el a hazai szálláshelyeken.

Szép kártya

Közben a Szép kártyák forgalma is emelkedett: januárban csaknem egymilliárd forint értékben költöttek a vendégek és minden negyedik foglalás Szép kártyával történt. Könnyid László, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének alelnöke elmondta: belföldi tagszállodáik arról számoltak be, sőt a kártyakibocsátók adatai is azt mutatják, hogy mind a feltöltés, mind a költés megfelelő mértékben alakult. Az alelnök mindemellett a május 31-i kritikus dátum fontosságára figyelmeztetett, elvégre a Szép kártyákra feltöltött összegek elköltésére kell felhívni a lakosság figyelmét.

A szakemberek szerint az előfoglalások alapján a januári pozitív adatokat követően az év többi hónapjában sem áll majd meg a növekedés: már most dupla annyian foglaltak nyárra szállást, mint egy éve. Szigetvári József, a Szállás.hu ügyvezető igazgatója szerint már a március 15-i ünnepnap alapján feltételezhető, hogy nagyon sokan mennek el majd el kikapcsolódni az idei hosszú hétvégéken.

2017-ben bőven akad belőlük: legközelebb húsvétkor lesz egy négynapos pihenő, ezután május elsején és Pünkösdkor három-három napos hosszú hétvége következik. Őszre is lehet tervezni jelentősebb pihenést – október 23-a például hétfőre esik és karácsonykor is lesz egy hosszabb hétvége.